Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 2af5b3
Foto: Ingezonden
Zorg

Dóe die stap over de drempel! (1)

Son en Breugel - Midden volgende week begint de Week tegen Eenzaamheid (1 t/m 8 oktober). Veel mensen, vooral ouderen én jongeren, kampen met eenzaamheid, zelfs in Son en Breugel, dat gemoedelijke Brabantse dorp aan de Dommel. Eenzaamheid lijkt van alle tijden en alle plaatsen. De lokale klankbordgroep Kom Erbij organiseert op dinsdagavond 6 oktober een themabijeenkomst over eenzaamheid, die live te volgen is. Met een beetje geluk, kunt u er zelf bij zijn. Vanwege corona is er plaats voor maximaal twintig bezoekers.

Gastredacteur: Arend Okken

In juni kopte uw verslaggever in deze krant: ‘Weinig eenzaamheid in coronatijd’. Dat was bedoeld als prikkelende oproep, omdat de mensen die toen over ‘eenzaamheid in coronatijd’ schreven, er totaal geen last van hadden (gehad). Op de uitnodiging uw eigen verhaal over eenzaamheid te vertellen volgde (dan ook?) een oorverdovende stilte.

Lastig
Eenzaamheid blijkt een verdraaid lastig onderwerp. Veel eenzame mensen geven namelijk niet graag toe eenzaam te zijn. Soms zelfs herkennen ze hun eigen eenzaamheid niet of geven ze die niet toe. Ook willen ze vaak hun omgeving (familie, buren, anderen) er niet mee lastig vallen. De vraag is dan ook: is eenzaamheid een taboe? Ons antwoord is: ja! Daarom vragen we iedereen die behoefte heeft aan meer betekenisvolle contacten en/of activiteiten zich bij iemand uit de directe omgeving te melden en in vertrouwen te nemen. Anders gezegd: dóe die stap over de drempel! Samen kunt u naar mogelijkheden zoeken om de eenzaamheid te verkleinen. Op de site https://www.cmdsonenbreugel.nl/activiteiten staat een keur aan activiteiten. Het kan haast niet anders of er zit iets voor u bij.

Bijeenkomst met livestream
De thema-avond over eenzaamheid vindt plaats op dinsdagavond 6 oktober in de protestantse kerk aan de Zandstraat in Son. De avond en dus ook de uitzending, verzorgd door Maurice Peters van SonenBreugelVerbindt, begint om half acht. Die bijeenkomst is live te volgen via deze link. Aanmelden kan via Ismene Borger.

Sprekers
Willem Donkers, voorzitter van Kom Erbij, treedt op als gastheer. Er komen enkele mensen uitgebreid aan het woord over hun eigen ervaringen met eenzaamheid. Marieke Schoenmakers van de LEVGroep Son en Breugel doet verslag van het succesvolle jongerenproject Join Us en Pastor Bakermans vertelt iets heel persoonlijks over eenzaamheid onder ouderen en belicht dit onderwerp vanuit een verrassend gezichtspunt. Mieke van Paassen van de GGD presenteert een deel van een recent GGD-onderzoek onder jongeren; haar cijfers zijn onmiskenbaar verontrustend. Wethouder Jos de Bruin informeert ons ten slotte over wat de gemeente in dit verband denkt te kunnen doen.

Gevoelige inkijk
Op woensdag 7 oktober is er van 11.00 – 12.30 uur de landelijke webinar Jong & Eenzaam. Deze is te volgen via de website https://www.webinartv.nl/agenda/jong-eenzaam. Radio Son en Breugel besteedt op woensdagavond 23 september, direct na het nieuws van 21.00 uur, ook aandacht aan het thema. Het gedicht van Ciel Saris op Taalpodium, elders in deze krant, geeft een gevoelige inkijk in het leven van een eenzame. Volgende week en de week erop verschijnen er in deze krant nog twee artikelen over dit thema. Dit allemaal onder het motto: dóe die stap over de drempel!

Reageren? Klik dan hier en mail naar Arend Okken

Meer berichten