Ali (links achter) tussen een aantal jongeren van het Jongerenplein
Ali (links achter) tussen een aantal jongeren van het Jongerenplein Foto: MooiSonenBreugel

Jongerenplein zet zich in voor jongeren uit het dorp

Algemeen

Son en Breugel - Een radioprogramma maken, filmpjes maken en editen, met informatie voor én over jongeren, het posten van die filmpjes op YouTube en het posten van berichten op sociale media, daar draaien de jongeren van Jongerenplein S&B hun handen niet voor om. Thema’s en onderwerpen deze doelgroep aanspreken, worden door deze jongeren besproken en nieuwe initiatieven worden uitgewerkt en uitgevoerd. Eén van die initiatieven is het uitdelen van een zomerpakket aan jongeren tot en met 18 jaar, van wie de ouders onder de armoedegrens leven.

Redacteur: Emmy Grit

In de zomervakantie zijn in totaal 21 pakketten uitgedeeld. Sonic (20), een van de jongeren bij het mediaplatform, vertelt: “Helaas zijn er in Son en Breugel jongeren die niet op vakantie kunnen en weinig tot niets te besteden hebben omdat hun ouders onder de armoedegrens leven. We wilden iets voor deze groep doen. Door hierover met de jongeren van het Jongerenplein en met jongerenwerker Ali Al Zubaidi te brainstormen, kwamen we op het idee om zomerpakketten uit te delen.” Sanne (13) vult aan: “Ze kregen een rugzak met een bioscoopbon, snoepgoed en andere leuke spulletjes.” Op het YouTube-kanaal van het Jongerenplein is een filmpje gepost van dit initiatief. “Die filmpjes maken en monteren wij zelf en zetten die dan op ons kanaal, zodat iedereen het kan bekijken”, aldus Sonic.

Zichtbaar en hoorbaar

Behalve dat ze zichtbaar zijn op hun eigen YouTube-kanaal, zijn ze ook wekelijks hoorbaar op de radio, bij Radio S&B. Ali: “We werken samen met Radio S&B. Iedere woensdag van 17.00 tot 18.00 uur zijn we live te horen.” De onderwerpen die tijdens het radioprogramma besproken worden, worden door de jongeren zelf bedacht en uitgewerkt. “Iedereen draagt zijn steentje bij. Het zijn onderwerpen die met jeugd en jongeren te maken hebben, en die ze in het dagelijkse leven tegenkomen”, aldus Ali. Roy (18), een van de jongeren vanaf het eerste uur van het Jongerenplein: “We bespreken onderwerpen die interessant zijn voor jeugd en jongeren, van huiswerk maken tot drankgebruik, maar ook bijvoorbeeld hoe ze omgaan met het coronavirus.”

Ontwikkelen
De jongeren bij Jongerenplein S&B kunnen zich op hun eigen tempo en eigen manier ontwikkelen. Ze leren veel van elkaar, waardoor ze elkaar naar een hoger level brengen. Talenten worden ontwikkeld en hun passie wordt ingezet om tot het beste resultaat te komen. Sonic: “Dit kan het maken van een film zijn, het editen ervan, blogs schrijven of vlogs maken. Iedereen heeft zijn eigen talent. Soms doen we ook iets waar we iets minder goed in zijn. Op die manier leer je ook om uit je comfort zone te komen.” Ali vult aan: “Het jongerenwerk verzorgt de faciliteiten, maar de jongeren maken het radioprogramma zelf, van muziekkeuze tot het onderwerp waar ze het in de uitzending over willen hebben.”

Enthousiast

Sanne (13) was al bekend met een aantal jongeren van Jongerenplein S&B. “Ik hoorde het enthousiasme van hen tijdens een van de radio-uitzendingen en daardoor besloot ik om contact met ze op te nemen. Sinds een week kijk en doe ik mee.”

‘We are in charge’
Op dit moment is deze groep bezig met het project ‘We are in charge’, waarbij het de bedoeling is dat ze hun talent gebruiken om iets te doen voor het dorp, de wijk of iemand anders. Ali legt uit: “Ze schrijven voor zichzelf leerdoelen en door aan het project te werken, voeren ze hun leerdoelen uit, waardoor zij zichzelf ontwikkelen. Uiteraard worden de jongeren hierbij ook geholpen en ondersteund.” Sonic vult aan: “Het thema dat we aan het uitwerken zijn, gaat over kinderarmoede. Hiervan zijn we een film aan het maken en die wordt begin oktober op ons YouTube-kanaal gezet.”

Oproep
Wil je ook op de hoogte blijven van de activiteiten van Jongerenplein S&B, kijk dan eens op social media onder de naam Jongerenplein S&B, zowel op Instagram als Facebook. Mochten er vragen en/of opmerkingen zijn, dan kun je contact opnemen met jongerenwerker Ali Al Zubaidi van de LEVgroep. Mail hem via: ali.alzubaidi@levgroep.nl.