Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 178bba
Foto: Wil Feijen
Jeugd

Veel belangstelling voor heropening speelterrein

Het speelterrein aan de Limburglaan in De Gentiaan in Son en Breugel is vandaag, 23 september, heropend. Op initiatief van de Jeugdgemeenteraad is het speelterrein achter de Plusmarkt de afgelopen weken opgeknapt en opnieuw ingericht. De locatie is omgetoverd tot een nieuw en modern speelterrein. Voor de jonge kinderen een plek met veel speelplezier. Een aantal omwonenden reageerde verbaasd toen zij de uitnodiging van de gemeente kregen voor de heropening.

Redacteur: Adrie Neervoort

In een speciale werkgroep is twee jaar lang gekeken naar alle bestaande speelterreinen in Son en Breugel. Uit dit onderzoek bleek dat het speelterrein achter de Plusmarkt bij de Limburglaan in De Gentiaan niet veel meer door kinderen werd gebruikt. Het terrein was verwaarloosd en het aanwezige asfalt van het basketbalveldje was kapot. Men kwam ook tot de conclusie dat er in de wijk De Gentiaan niet veel speelterreinen waren voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Zo ontstond er vanuit de jeugdgemeenteraad een plan om dit speelterrein op te knappen. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het plan en geld ter beschikking gesteld. Ook hebben zij besloten om het groen in de omgeving van de speelplek te laten snoeien, zodat die beter in het zicht komt te liggen.

Toch blijkt niet iedereen even blij met de vernieuwde speeltuin. Zo blijken de omwonenden van wie de tuinen aan het speelterrein grenzen, pas van de plannen gehoord te hebben toen het al rond was. Onbegrijpelijk vinden zij dit. Ook zij zijn, net als de jeugdgemeenteraad, van mening dat kinderen buiten moeten kunnen spelen, maar overleg over hoe en waar zou wel wenselijk zijn geweest.

Het speelterrein is al jaren een bron van ergernis voor de buurt. Het heeft al voor veel overlast gezorgd, alhoewel het de laatste tijd beter ging. Zo was er een vast groepje dat er ging basketballen. “Ze hadden zelf de lijnen op het asfalt gezet voor het speelveld”, vertelt een buurtbewoner. Volgens haar waren ze zeer fanatiek in het spel en ze vraagt zich af waar zij nu moeten gaan basketballen, want zij zullen ook verrast zijn dat het speelveldje nu geheel veranderd is en het basketbalveld verdwenen.

Alle omwonenden hebben recentelijk een uitnodiging gehad voor de heropening van de speeltuin die vandaag plaatsvindt. Dat was dan ook de eerste officiële brief van de gemeente die zij hierover ontvingen. De buurtbewoners begrijpen er niets van. “Wij hebben al jaren contact met de gemeente over deze speelplek, jammer genoeg omdat er vaak overlast was. Het speelterrein ligt namelijk nogal verscholen en ook nog in een gedeelte van de wijk waar weinig jonge kinderen wonen”, vertelt een bewoner van de straat Flevoland. Voor deze woningen verandert er door de speeltuin het meest. “Natuurlijk ziet het er nu allemaal netjes uit, maar na jaren van overlast was juist nu de rust wedergekeerd. Die rust is nu weer helemaal weg. Het is logisch dat er zeker met dit mooie weer, tot laat in de avond veel kinderen spelen, en daar hoort nu eenmaal veel kabaal bij. Maar ook zijn de eerste situaties met overlast door de wat oudere jongeren later op de avond er al geweest”, zegt deze bewoner.

“Waarom een geheel nieuw ingerichte speeltuin juist op die plek?”, vragen de omwonenden zich af. “Was het niet beter geweest de speeltuin te verplaatsen naar een omgeving in De Gentiaan waar de speeltuin meer op zijn plaats zou liggen? Dus in een omgeving met veel jonge kinderen en niet verscholen achter het groen.”

De meeste bewoners van de straat Flevoland zijn teleurgesteld over het feit dat er helemaal geen overleg is geweest en het nu een voldongen feit is: een speeltuin in hun achtertuin. Zij vragen zich dan ook af waarom hier geen burgerparticipatie is toegepast. “Dit was het moment om samen met de jeugd een geweldige speelplek te creëren”, aldus de bewoners.

Na een toespraak van oud-jeugdgemeenteraadslid Matt Phillips, één van de initiatiefnemers, en een korte toespraak van burgemeester Hans Gaillard was het tijd voor de officiële opening. Die eer was weggelegd voor Matt en Eva, één van de kinderen uit de buurt. Zij hebben het rood-witte lint doorgeknipt. Om de feestelijkheden kracht bij te zetten werd zowel jong als oud uitgenodigd door de gemeente om een lekker ijsje te gaan halen bij de ijskar die aan het begin van het terrein stond.

Woensdag 30 september volgt meer over de opening van de speeltuin in de krant.

Meer berichten