Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Paul en Anja Seesink-Van der Pluijm 50 jaar getrouwd

Algemeen Jubileum

Son en Breugel - Anja van der Pluijm is geboren in Eindhoven, als oudste uit een gezin van vier kinderen en haar man Paul Seesink is geboren in Den Haag. Hij is al heel jong verhuisd naar Beverwijk en heeft daar zijn jeugd doorgebracht. Paul heeft drie broers en vier zussen.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Anja ging na de lagere school naar de Huishoudschool. “Het was er zo saai, ik vond er niks aan. Ik wilde veel liever naar de HBS, maar mijn gezondheid besliste anders”, blikt Anja terug. Ze kreeg knobbeltjes op haar voet die operatief verwijderd moesten worden. Anja: “Mijn been werd in het gips gezet, maar na een tijdje werd er geconstateerd dat het gips te strak om mijn been zat, waardoor ik al zes weken met een dood been in het ziekenhuis lag. Mijn onderbeen werd toen geamputeerd.” Met een prothese, revalidatie en heel veel doorzettingsvermogen kon ze na een klein jaar weer lopen. Naar school gaan was geen optie meer voor Anja en werken in een winkel ook niet. “Ik kwam terecht bij Phillips Nederland op het Rekencentrum, tussen allemaal oude mensen”, lacht Anja.

Studie
Paul ging na de lagere school naar het kleinseminarie in Katwijk aan den Rijn, intern, waar hij zijn gymnasiumdiploma heeft behaald. “Ik kom uit een familie van onderwijzers en paters”, begint Paul. “Daarna ging ik naar het grootseminarie in Weert en Venray voor verdere studie in godsdienst en filosofie. Toen ik 20 jaar werd zag ik ‘ander licht’. Ik las daar het boek ‘Waarom ik geen Christen ben’ van Bertrand Russell en toen ging de godsdienstknop om. Ik liet mij testen en daar kwam uit dat ik erg slim was en alle kanten op kon.” Na diverse baantjes is Paul terechtgekomen bij Philips International. “Op 1 mei 1966 ben ik begonnen en op 1 mei 2006 gestopt”, vertelt Paul trots.

Kennismaking
In 1966 bestond Phillips 75 jaar en ieder personeelslid kreeg 75 gulden. Met dit geld mocht je doen wat je zelf wilde. De meesten gingen naar Café Mensfort op de Boschdijk. Anja: “Het was voor mij de eerste keer dat ik in een café was. Een man achter mij riep ‘bier, bier, dansen, dansen’. Ik gaf hem een pilsje en heb met hem gedanst. Verder heb ik hem de hele dag niet meer gezien.” De volgende maandag op het werk bij Philips Nederland zag ik hem in hetzelfde gebouw en stond Paul naar mij te zwaaien en vroeg of ik een keertje met hem uit wilde gaan. “Mijn antwoord was dat ik het zou laten weten als ik zin had. Ik zorgde er daarna voor dat ik iedere dag in het restaurant op het werk te vinden was, twee weken lang! Daarna vroeg ik hem of hij met mij naar de film ‘The Westside Story’ wilde gaan. Paul kwam mij thuis ophalen en natuurlijk kwamen wij te laat thuis en kregen wij van mijn moeder de volle laag”, lacht Anja. Paul woonde inmiddels op kamers in Eindhoven en al gauw verhuisde hij naar het gezellige gezinsleven bij Anja thuis. Hij kreeg de zolder tot zijn beschikking en zo konden ze beter sparen voor de toekomst.

Getrouwd
Op 1 oktober 1970 zijn Paul en Anja getrouwd. Zij kregen twee kinderen: Mark, getrouwd met Maud, en Annemieke, getrouwd met Pierre, met hun twee kinderen Lisa en Laurens. Anja heeft tijdens haar huwelijk nog diverse baantjes gehad en heeft veel vrijwilligerswerk gedaan. Ze heeft ook veel in het ziekenhuis gelegen vanwege ontstekingen aan haar been. In die tijd hebben ze een proces aangespannen tegen de arts die destijds haar been verwaarloosd heeft. “Na 23 jaar hebben wij dat proces in hoger beroep gewonnen”, vertelt Anja trots. “Het was de eerste zaak die ooit gewonnen is door een patiënt die een zaak had aangespannen tegen een arts. De media doken toen op ons af. Er is ook een documentaire hierover gemaakt, die is uitgezonden op tv.”

Vrijwilligerswerk
Anja en Paul wonen sinds twee jaar in een mooi appartement aan het Wilhelminakanaal. Ze zijn samen nog ontzettend actief. Beiden hebben heel veel hobby’s, zoals genealogie, oude teksten vertalen, zingen, keramieken, vrijwilliger op de IC in het Catharinaziekenhuis, biljarten en tafeltennis.

Geen feest
Door het coronavirus kunnen Paul en Anja helaas geen groot feest geven. “We gaan gezellig samen met onze kinderen en twee kleinkinderen genieten van een Griekse maaltijd.”

Afbeelding