Afbeelding

Dóe die stap over de drempel! (2)

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Deze week begint de Week tegen Eenzaamheid (1 tot en met 8 oktober). De plaatselijke klankbordgroep Kom Erbij had daarom op dinsdag 6 oktober een themabijeenkomst met livestream over eenzaamheid willen organiseren. Wegens de nieuwe coronaontwikkelingen en afgekondigde maatregelen heeft Kom Erbij evenwel besloten deze avond te verschuiven naar een veiligere datum. In de krant van 23 september vroegen we mensen die behoefte hebben aan meer betekenisvolle contacten en/of activiteiten over de drempel te stappen en zich te melden bij familie, buren of andere mensen. Nu herhalen we die oproep, maar nodigen we ook mensen uit die willen helpen en bemiddelen. Onder hetzelfde motto Dóe die stap over de drempel! Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Gastredacteur: Arend Okken

Eenzaamheid is een lastig onderwerp. Nogal wat mensen geven hun eigen eenzaamheid liever niet toe, omdat ze anderen er niet mee lastig willen vallen. Zo blijft eenzaamheid dus hangen in de taboesfeer.

Stoute schoenen
Het taboe geldt overigens niet alleen voor de eenzame mens, maar ook voor hen die graag willen helpen. Stap je zomaar op iemand af en zeg je: “Volgens mij ben jij eenzaam en ik kom je helpen?” Of bestaat er een tactischer aanpak? Uw verslaggever zocht het uit, trok zijn stoute schoenen aan en stapte over de drempel. Niet zomaar. Hij verkende eerst zijn nabije omgeving en kwam via zijn vrouw op het spoor van mevrouw A. De drempel bleek dus een veilig bruggetje.

Zomeractiviteiten
Mevrouw A. (van Anoniem én Ambassadeur) woont alleen. Ze is 83 en heeft geen kinderen. Van haar familie leven alleen zij en haar zus nog. Mevrouw A.: “Eenzaamheid overvalt je plotseling, van het ene op het andere moment. Het is een heel naar gevoel. Je weet dan niet waar je het zoeken moet. Met het ouder worden, ben je er ook steeds meer mee bezig, zeker in deze coronatijd. Als je mobiliteit dan ook nog achteruitgaat, wordt het echt akelig. Gelukkig heb ik nog een auto. Voor boodschappen en naar bekende plekken, maar als ik díe niet meer had…” Mevrouw A. zette zélf in het verleden al flinke stappen over drempels: ze geniet van culturele uitstapjes met Vier het Leven, ze bridget, bezoekt klassieke concerten, is aangesloten bij de PVGE en gaat soms uit kienen. “Deze zomer ben ik naar alle zomeractiviteiten in het Vestzaktheater geweest”, aldus mevrouw A. “Heerlijk! Jammer dat dat voorbij is. Die Maurice en Kamiel zijn gouden kerels!” We kunnen dus zélf, maar ook samen met iemand anders, zoeken naar mogelijkheden om de eenzaamheid te verkleinen. Op de site https://www.cmdsonenbreugel.nl/activiteiten vindt u een keur aan activiteiten. Er móet iets voor u bij zitten.

Bijeenkomst met livestream uitgesteld 
De geplande thema-avond vindt dus niet plaats op dinsdagavond 6 oktober. Kom Erbij vindt het verstandiger om deze avond, die in de protestantse kerk aan de Zandstraat in Son zou plaatsvinden, te verschuiven naar een andere datum. Wij houden u hierover op de hoogte.

Verrassend gezichtspunt
Ondanks de datumverschuiving, geven we u toch alvast een inkijkje in het voorgenomen programma. Willem Donkers, voorzitter van Kom Erbij, treedt op als gastheer. Er komen enkele mensen aan het woord over hun eigen ervaringen met eenzaamheid. Marieke Schoenmakers van de LEVgroep Son en Breugel doet verslag van het succesvolle jongerenproject Join Us en Pastor Bakermans vertelt iets heel persoonlijks over eenzaamheid onder ouderen en belicht dit onderwerp vanuit een verrassend gezichtspunt. Mieke van Paassen van de GGD presenteert een deel van een recent GGD-onderzoek onder jongeren; haar cijfers zijn onmiskenbaar verontrustend. Wethouder Jos de Bruin informeert ons ten slotte over wat de gemeente in dit verband denkt te kunnen doen.

Reageren?
Op woensdag 7 oktober is er van 11.00 – 12.30 uur wel de landelijke webinar Jong & Eenzaam. Deze is te volgen via de website https://www.webinartv.nl/agenda/jong-eenzaam. Volgende week verschijnt in deze krant het laatste artikel in deze reeks. Reageren? Dóe die stap over de drempel! Dat kan via arendokken@upcmail.nl