Afbeelding
Foto: MooiSonenBreugel

Inwoner Son en Breugel krijgt te maken met hogere kosten

Algemeen

Son en Breugel - De gemeente Son en Breugel presenteerde afgelopen week haar meerjarenbegroting 2021-2024; een sluitende meerjarenbegroting door een paar meevallers, maar ook door een verhoging van de belastingen.

Redacteur: Adrie Neervoort

De gemeente ziet de verhoging van de gemeentelijke belastingen niet als een probleem, maar als een oplossing voor fijn wonen in de gemeente. Wonen in Son en Breugel mag, wat betreft de gemeente, best wat kosten. De inwoners krijgen er volgens diezelfde gemeente ook veel voor terug. “Ondanks de fikse verhoging van de gemeentebelastingen zijn wij nog steeds een van de goedkoopste gemeentes van de regio”, aldus de wethouders Boersma en Van Liempd.

Stijgende kosten afvalverwerking
De begroting laat zien dat het tekort op het sociaal domein door de verhoging van de OZB en een enkele meevaller in de cijfers is weggewerkt. Toch blijkt dat er nog een ander tekort ontstaat. Dit wordt veroorzaakt door de stijgende kosten van de afvalverwerking in Son en Breugel en een aflopend contract met de huidige afvalverwerker die nu verantwoordelijk is voor de afvalverwerking in de gemeente.

Aanbod neemt toe
“De kosten stijgen als het gaat om de afvalverwerking, en het aanbod neemt toe”, aldus wethouder Van Liempd. Zo blijkt dat er nu al 25% meer restafval is aangeboden, 12% meer PMD en op de milieustraat is het totale aanbod van afval zelfs met 70% gestegen; meer afval om te verwerken, en dus hogere kosten. Of deze stijging wordt veroorzaakt door de coronacrisis en het feit dat veel mensen blijkbaar een grote schoonmaak hebben gehouden, is niet duidelijk.

Verhoging
“Nu het contract met de huidige afvalverwerker afloopt, moeten we rekening houden met een stijging van de kosten. We zien namelijk nu al dat de kosten voor de verwerking met 50% zijn gestegen”, waarschuwt wethouder Van Liempd. Uit de cijfers blijkt dat de afvalstoffenheffing voor een meerpersoonshuishouden met maar liefst 73 euro per jaar stijgt naar 289 euro per jaar. Daarbij stijgt de OZB-belasting dit jaar met 5,5 %. “Dat wonen in Son en Breugel wat kost zullen de inwoners zeker gaan merken, maar we gaan nu onderzoeken hoe we ondanks de stijgende kosten de afvalwerking betaalbaar kunnen houden”, aldus Van Liempd.

Wilt u meer weten over de begroting en de jaarcijfers van de gemeente Son en Breugel, klik dan op deze link voor meer informatie.