Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto’s

Breugel krijgt een nieuw groen hart

Algemeen Breugel Bruist!

Son en Breugel - Er wordt al acht jaar lang gediscussieerd over de herinrichting van Breugel en eindelijk heeft de gemeente keuzes gemaakt, althans op hoofdlijnen. Donderdag 1 oktober gaven wethouder Jos de Bruin en projectleider Elsebeth de Landmeter tijdens een rondleiding aan twee groepen geïnteresseerden een toelichting op de plannen van ‘Breugel Bruist’.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel
Fotograaf: Wil Feijen

De piketpalen zijn geslagen: basisschool De Regenboog zal verplaatst worden en op die locatie komen ongeveer veertig huurwoningen. De Boerderij blijft op de huidige locatie en krijgt binnenkort een facelift omdat het gebouw inmiddels enigszins verouderd is. Het gebouw krijgt een duidelijk herkenbare entree en het grasveld met de bomen ernaast wordt een dorpstuin. De Bongerd, met de sporthal en het café, zal qua functie ook blijven, zij het in een gerenoveerd pand of in nieuwbouw. Elsebeth: “Het groen wordt de drager van het plan, niet de bebouwing van de accommodaties en de woningen.”

Met elkaar verbinden
Wat gaat er dan eigenlijk veranderen? De gemeente wil graag een groen hart laten aanleggen dat De Boerderij, De Bongerd en de winkels rondom de supermarkt COOP met elkaar gaat verbinden. Dit kan bereikt worden als het huidige bosje achter de supermarkt toegankelijk wordt gemaakt voor recreatie (het nieuwe dorpsbos) met een park dat doorloopt langs de achterkant van De Bongerd tot in de tuin van De Boerderij, die tot heden slechts één keer per jaar wordt gebruikt voor het kindervakantiekamp. Voor het toegankelijk maken van het bos heeft de gemeente contact gehad met het IVN en met ecologen; zij hebben hierin een adviserende rol.

Kinderopvang
De hoofdingang van De Bongerd zal aan de huidige achterkant worden gesitueerd, met een terrasje, bij het nieuwe dorpsplein, terwijl de bezoekers van de sporthal via de huidige ingang aan de voorkant kunnen blijven binnenkomen. Wellicht wordt er in de nieuwe opzet van De Bongerd ook een kinderopvang gerealiseerd.

Gezellig en groen
Het gehele plan is erop gericht om Breugel een gezellig en groen hart te geven waar de inwoners graag willen vertoeven met spelende kinderen, aan picknicktafels en op banken, of een leuke wandeling kunnen maken en elkaar kunnen ontmoeten op het terras van het café.

Betrokken
Een van de betrokken inwoners uit Breugel, die meewandelt, vertelt: “Ik ben van mening dat als je niet meedenkt, je ook niet mee mag praten. Ik wandel mee omdat ik graag betrokken wil zijn en op de hoogte gehouden wil worden van deze plannen.” Een bewoner van het Orionpad is vooral benieuwd naar de plannen: wat gaat er veranderen en wat blijft er zoals het is.

Exacte invulling
Er zijn nog een aantal problemen op te lossen rondom het parkeren en de exacte invulling van de verschillende wensen ten aanzien van de herinrichting. Maar de hoofdlijnen zijn in ieder geval duidelijk en de gemeente is nu serieus van plan om Breugel zodanig in te richten dat het echt gaat bruisen. Mocht u meer willen weten? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. U kunt hiervoor contact opnemen met breugelbruist@sonenbreugel.nl.

Het plan met in het midden het groene hart
De belangstellenden luisteren aandachtig naar de plannen
Afbeelding
In twee wandelsessies werden belangstellenden bijgepraat over de plannen van Breugel Bruist!
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding