Willy met zijn trompet
Willy met zijn trompet Foto: Wil Feijen

Therapie voor slaapapneu in Son en Breugel

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Willy van Gorp (52) uit Son en Breugel is beroepsmuzikant en loopt vanwege de coronacrisis dit jaar ruim negentig optredens mis. Toch ging hij niet bij de pakken neerzitten: hij bedacht een therapie waarmee zijn slaapapneu verdween.

Redacteur: Sanne van der Sande
Fotograaf: Wil Feijen

Willy: “Apneu betekent letterlijk ‘geen lucht’. Tijdens het slapen stopt de ademhaling telkens zo’n 10 tot 30 seconden, waardoor er een zuurstoftekort ontstaat. Ik ben vier jaar geleden gediagnostiseerd met slaapapneu. Ik had er veel last van, bij het ontwaken was ik echt doodmoe.”

Idee voor therapie
Willy kwam op het idee voor deze therapie omdat zijn longarts hem vertelde dat tijdens het slapen de ruimte om te ademen kleiner wordt, omdat de spieren in de keel ontspannen en inzakken. “Toen ik nog trompettist was, had ik geen last van slaapapneu. Ik realiseerde me dat bepaalde muziektechnieken de keelspieren trainen en ik besloot dit nader te onderzoeken.’’

Onderzoek
Eerst heeft Willy verschillende conservatoria en Europese muziekscholen aangeschreven om te onderzoeken of blaasmuzikanten, zangers en zangeressen last hadden van slaapapneu. In totaal kreeg hij 1750 reacties. Geen van de respondenten had slaapapneu, een bevestiging van zijn vermoeden. Daarna kreeg Willy in het ziekenhuis een slaaponderzoek, waarbij tijdens het slapen met behulp van elektroden het zuurstofgehalte en de ademhaling werd gemeten. Vervolgens begon Willy met het trainen van zijn keelspieren. Willy: “Als trompettist is ademtechniek heel belangrijk, dus trainde ik mijn spieren door middel van articulatie- en ademhalingsoefeningen.” Dit deed hij vijftien tot twintig minuten per dag, vijf keer in de week. Na vijf maanden trainen werd het slaaponderzoek herhaald.

Verrassend resultaat
Toen zijn longarts vroeg of er bij de uitslag van het slaaponderzoek een cardioloog en een KNO-arts aanwezig mochten zijn, vreesde Willy voor slecht nieuws, maar het tegendeel bleek waar. Willy glundert: “De ademstops waren enorm afgenomen. Voor de training had ik er ongeveer 30 per uur, na de training nog maar 2,6 per uur; dat is een normale waarde die je ook ziet bij mensen zonder slaapapneu. Daarnaast bleken ook mijn hartritmestoornissen verdwenen te zijn. De artsen wilden graag weten hoe ik het had aangepakt.”

De therapie
Nu wil hij met behulp van zijn slaapapneu therapie anderen helpen. Tijdens vijf bijeenkomsten van anderhalf uur leert hij jou de oefeningen. Denk daarbij aan het aanspannen van de spieren door het trekken van een gek gezicht, het uitsteken van je tong, of het doen alsof je op een trompet blaast. De therapie vindt plaats in groepsverband of individueel bij je thuis. Willy: “Het zijn makkelijke oefeningen, maar deze moeten wel levenslang minstens vijf keer in de week worden gedaan. Daarom kun je er het beste een vast moment voor kiezen, bijvoorbeeld na het tandenpoetsen of tijdens het uitlaten van de hond.”

Toekomst
Willy bruist van de ideeën: “Een gezonde leefstijl voorkomt ziekte en medicijngebruik. Ademcoaching kan daarbij heel waardevol zijn. Ik wil graag gaan samenwerken met bijvoorbeeld Ice4life, een diëtist of een sportschool.”

Meer weten
Heb je last van slaapapneu en ben je geïnteresseerd in deze therapie, dan kun je contact opnemen met Willy via 06-33796887 of w.v.gorp@hotmail.com.