Afbeelding
Foto: ©pixabay.com

Proefvakken met gemengd zaaigoed

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - In enkele straten gaat de gemeente Son en Breugel op een nieuwe manier aan de slag met het openbare groen. De plantvakken tussen de weg en het trottoir gaan ze op proef inzaaien met diverse zaadmengsels. Dit is een proef en niet het eindbeeld. Het eindbeeld zal uiteindelijk een straat zijn met een duidelijk en uniform beplantingsbeeld.

Het doel is het creëren van meer biodiversiteit in de beplanting. De gemeente streeft samen met de inwoners naar een leefomgeving die schoon, heel, veilig en groen is. Als professionele beheerders vinden zij dat het openbaar groen er netjes uit moet zien, maar ze voelen zich vooral ook verantwoordelijk om de functie ervan voluit te benutten.

De gemeente: “In het openbare groen komen mens en de natuur bij elkaar. De natuur vraagt om meer diversiteit in flora en fauna. Een groenstrook met meer variëteit in beplanting, die aantrekkelijk is voor insecten en vogels, ziet er anders uit dan strak geschoren grasveld met hegjes die we gewend zijn. We zijn benieuwd wat inwoners daarvan vinden.”

“We gaan enkele vakken nu anders inrichten; de struiken gaan eruit en die stroken worden ingezaaid met diverse zaadmengsels. We gaan beplanting gebruiken die meer past bij het veranderende klimaat (warmer weer en lange periodes van droogte). Ook willen we een meer natuurlijke beplanting die ons helpt in de bestrijding tegen de eikenprocessierups en die zorgt voor meer ecologische diversiteit.”

In overleg met IVN doet de gemeente proeven met het omvormen van plantvakken. Voor de start hebben ze gekozen voor plantvakken die toch aan vervanging toe zijn. Wilt u meer weten over deze proefvakken, neem dan contact op met Marcel van Wezel op mailadres m.vanwezel@sonenbreugel.nl of 06-40952044.