V.l.n.r. Toon Voss, Ad Keeren, Gerrie, Toon Vlemmings, Bertje van de Hurk, Piet van de Weideven, Gerard Renders
V.l.n.r. Toon Voss, Ad Keeren, Gerrie, Toon Vlemmings, Bertje van de Hurk, Piet van de Weideven, Gerard Renders Foto: Wil Feijen

Vrijwilligers zoeken nieuwe collega’s

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Ongeveer dertig jaar geleden zijn de broers Harrie en Leo Verhappen begonnen met het onderhoud van de begraafplaats in het Vroonhovenpark in Son en Breugel. Inmiddels worden deze werkzaamheden vervuld door Toon Voss (88), Gerard Renders (84), Tom Vlemmings (79), Bertje van de Hurk (79), Ad Keeren (69) en de benjamin van de groep Piet van de Weideven (68). Deze vrijwilligers komen iedere maandagmiddag bij elkaar om onderhoud op het kerkhof en in het parochiecentrum te doen. Geen van de vrijwilligers heeft een specifieke taak.

Redacteur: Hennie van Hagen
Fotograaf: Wil Feijen

Voorheen werd er weinig aan onderhoud gedaan en was men afhankelijk van de nabestaanden van de mensen die er begraven lagen. Vanaf 1974 mag niemand meer begraven worden op deze begraafplaats, met uitzondering van een persoon die nog op een bestaand graf grafrechten heeft. Het kerkhof ligt er al ongeveer honderd jaar en in die tijd waren er geen rechten. Niemand wist wie er begraven lag. Later is daar een registratie van bijgehouden.

Onderhoud
De taak van de vrijwilligers is niet alleen het onderhoud van het kerkhof, maar ook van het kinderkerkhof en van de kerk. Lampen vervangen, herstelwerkzaamheden, bladeren van het dak halen behoren tot de werkzaamheden, maar ook de kerststal zetten, het hangen van de kerstversiering en de versiering met Palmpasen. Het was behoorlijk veel werk en soms werden er hulptroepen ingeschakeld. Echter, met het sluiten van de kerk zijn deze werkzaamheden weggevallen. Ook hier hebben de zes vrijwilligers hun steentje aan bijgedragen. Het gehele interieur werd door hen uit de kerk gehaald en veel ervan werd verkocht. De mannen denken hier nog met weemoed aan terug.

Repareren
Onder het onderhoud valt tevens het repareren van kapotte stenen bij een graf of het rechtzetten van omgevallen grafstenen. Stenen die loszitten, worden door hen vastgezet en tevens worden de zerken gecontroleerd. Als er bijvoorbeeld iemand letsel zou oplopen doordat een grafzerk omvalt, is de kerk verantwoordelijk. Het onderhoud van het graf zelf is voor de nabestaanden. Indien er voor een graf geen grafrechten meer betaald worden, dan gaan de vrijwilligers het graf ruimen; dat wil zeggen alleen de stenen en dergelijke worden geruimd, niet het graf zelf. Onlangs is er op hun advies nog een grote boom gerooid; die dreigde om te vallen en zou enkele grafzerken kunnen vernielen. Voor deze schade zou de kerk dan ook verantwoordelijk zijn.

Sociale taak
Het benodigde gereedschap wordt beschikbaar gesteld door de Odaparochie. De vrijwilligers doen het werk met plezier: “We vinden zelf dat we ook nog een sociale taak hebben. Er komen weleens mensen vragen waar een bepaalde persoon ligt, maar ook achterkleinkinderen die willen weten waar hun opa en/of oma begraven ligt, die ze nooit gekend hebben.” De antwoorden krijgen ze vaak van Bertje van de Hurk, want hij kent iedereen.

Herinneringen
Op maandagmiddag komen er soms mensen lachend kijken wat de mannen aan het doen zijn. “Er wordt dan heel wat afgekletst”, aldus de mannen. “Zo staan we wel eens bij een graf te praten over wie er begraven ligt. Dan wordt er zo hard gepraat dat de pastoor hoort waarover het gaat”, blikken ze terug. Maar ze hebben meer herinneringen: ze hebben een keer een BOA in de maling genomen toen hij een kijkje kwam nemen. “Er was een dood konijn gevonden en dat werd stiekem bij hem onder de snelbinder gestopt”, lachen de mannen. “En tijdens het opruimen van een boom aan de rand van de Dommel werd er met alle macht aan het touw getrokken: het touw knapte en iedereen lag in de Dommel.” Tijdens de pauze en ‘werkbespreking’ zorgt Gerrie voor de koffie en als er iemand jarig is, wordt er getrakteerd op gebak. “Het komt wel eens voor dat iemand twee keer per jaar jarig is”, aldus de mannen. Lachend: “We zijn een hechte club en doen het onderhoud ‘met geestelijke ondersteuning van de pastoor’. En er is nog geen enkele ‘bewoner’ geweest die klaagde over ons onderhoud.”

Jonge aanwas
Sommige vrijwilligers van deze club zijn al behoorlijk op leeftijd en is er dringend behoefte aan jonge aanwas. En dat is moeilijk, waardoor er waarschijnlijk in de toekomst een bedrijf ingeschakeld moet worden voor het onderhoud. Hierdoor verdwijnt er weer een traditie uit het dorp van een gezellig samenzijn op de maandagmiddag.

Wil je meehelpen? Kom dan op maandagmiddag naar de begraafplaats in het Vroonhovenpark.