Afbeelding
Foto: Ingezonden

Maak gebruik van de uitnodiging voor het laten zetten van de griepspuit

Algemeen Zorg

Son en Breugel - De jaarlijkse griepspuit staat weer op het programma bij de huisartsen. Ieder jaar doen zij weer een oproep aan de bewuste doelgroep om de griepspuit te komen halen, maar dit jaar klinkt de oproep nog harder, mede gezien het coronavirus.

Redacteur: Emmy Grit

Bertine Eshuis, huisarts van MC De Linden, vertelt: “Dit jaar is het extra belangrijk dat de doelgroep de griepspuit haalt om te voorkomen dat de druk op de zorg extra groot wordt. In deze tijd moeten we alle zeilen bijzetten en daarom hebben we besloten om het dit jaar anders aan te pakken.” Alle patiënten die in aanmerking komen voor een griepspuit ontvangen een uitnodiging, die ieder moment bezorgd kan worden, met daarin de datum en het tijdsblok wanneer zij de spuit kunnen komen laten zetten. “We hebben vier avonden en twee middagen ingepland omdat bepaalde patiënten een uitnodiging hebben gekregen voor twee vaccins: het pneumokokkenvaccin en het griepvaccin.” Het pneumokokkenvaccin is voor inwoners tussen 73 en 79 jaar.

Doorstroom
De huisartsen vragen de patiënten met klem om zich aan deze tijd te houden, zodat er zo min mogelijk mensen tegelijk binnen zijn en de doorstroom gegarandeerd kan worden. Verder is er een looproute aangebracht: via de voorzijde binnenkomen, via de achterzijde het pand weer verlaten. “Op deze manier kunnen we de anderhalve meter afstand waarborgen”, aldus de huisarts.

Mondkapje
Sinds woensdag 30 september is het verplicht om een mondkapje te dragen bij binnenkomst in de praktijk, zie ook elders in deze krant een artikel hierover. “Wij gaan ervan uit dat al onze patiënten in het belang van hun eigen, maar ook van onze gezondheid, een mondkapje dragen, zowel over de neus als de mond. We richten de praktijk op een veilige manier in, zodat de anderhalve meter gewaarborgd kan worden. Uiteraard vragen we ook aan de mensen om hun verantwoordelijkheid te nemen, dus om ook buiten de anderhalve meter in acht te nemen”, aldus Bertine. Bovendien wijst ze erop dat patiënten die verkoudheidsklachten hebben, thuis moeten blijven. De griepspuit kan dan op een later tijdstip gezet worden.

Uitnodiging
Diegenen die 60 jaar of ouder zijn, komen in aanmerking komen voor een griepspuit, en ook patiënten die door bepaalde aandoeningen in een risicogroep zitten, en patiënten die medicijnen gebruiken. Inmiddels benaderen veel dorpsgenoten die niet zijn opgeroepen voor de griepspuit de praktijk met de vraag of zij ook in aanmerking kunnen komen. “Helaas is dit niet mogelijk. We hebben een hoeveelheid spuiten ingekocht die genoeg is voor het aantal mensen dat een uitnodiging heeft ontvangen”, aldus Bertine.