Archieffoto
Archieffoto Foto: Wil Feijen

Woonwagencentrum Oranjetip wordt uitgebreid

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is de kogel door de kerk. Woonwagencentrum Oranjetip in de Sonse wijk ’t Zand wordt uitgebreid met negen nieuwe huurwoonwagens; de bouw van chalets of woonwagenwoningen is hiermee definitief van de baan. Dinsdag 6 oktober werden bewoonster Toesja Schäfer en de nieuwe bewoners van het woonwagencentrum ingelicht door Paulus Oerlemans, gebiedsregisseur van ’thuis.

Redacteur: Emmy Grit

De afgelopen jaren is er veel gebeurd. In 2013 was er nog sprake van het ‘herontwikkelen’ van de locatie. Woonwagens zouden moeten verdwijnen om plaats te maken voor ‘gewone’ eengezinswoningen. Woonwagens die leeg kwamen te staan, zouden worden verwijderd, evenals alle bijbehorende voorzieningen zoals gas, water en elektriciteit. Daarbij werd voorbijgegaan aan de wens van de bewoners van het kamp. Het genoemde beleid kwam neer op ‘uitsterfbeleid’ en was discriminerend. Toesja liet het hier niet bij zitten en stapte naar het College voor de Rechten van de Mens en naar de Nationale Ombudsman. Beide oordeelden dat zowel de gemeente als Woonstichting ‘thuis onderscheid maakten. Voor de gemeente Son en Breugel was dit aanleiding om het woonwagenbeleid, dat in 2013 werd vastgesteld, te wijzigen in het nieuwe beleid van 2018 waar wél ruimte is voor woonwagens. En die beslissing is nu genomen, tot grote tevredenheid van Toesja en de toekomstige bewoners.

Wensen kenbaar gemaakt
Voordat deze beslissing genomen werd, is er achter de schermen veel gebeurd. In oktober 2019 is er een bijeenkomst geweest, waarbij genoemde bewoonster en de toekomstige bewoners van Oranjetip hun belangrijkste wensen kenbaar hebben gemaakt. Tijdens deze bijeenkomst hebben zij aangegeven dat de wens bestaat om de locatie weer in te richten als volwaardige woonwagenlocatie met woonwagens.

Uitvoeringsplan
Nu de beslissing is gevallen om de locatie uit te breiden, wordt de komende periode gebruikt om een uitvoeringsplan te maken. De aanschaf van negen nieuwe huurwoonwagens maakt in ieder geval onderdeel uit van dit plan. Er wordt onder andere gekeken naar de eisen die gesteld worden aan bijvoorbeeld brandveiligheid.

Aanspreekpunt
Voor de communicatie tussen de bewoners van Oranjetip en ’thuis, heeft ’thuis een beheerder aangesteld die het nieuwe aanspreekpunt wordt voor alle huidige en toekomstige bewoners van deze locatie.

Opgelucht en positief
Toesja is opgelucht en positief, maar houdt nog wel een slag om de arm: “Na zo’n lange tijd ben ik blij dat er eindelijk goed nieuws is en dat onze locatie met negen woonwagens uitgebreid wordt. Ik heb nog wel veel vragen over hoe ze het plan gaan uitvoeren, maar ik hoop dat ze het naar het belang en de wensen van de toekomstige bewoners kunnen uitvoeren.”