Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 03d961
Foto: Wil Feijen
Foto’s Algemeen / Son & Breugel

De regenboogvlag wappert weer in Son en Breugel

Son en Breugel – Na enkele jaren niet te zien te zijn geweest in Son en Breugel is de regenboogvlag zondag 11 oktober, op Nationale Coming-Outdag, weer in de vlaggenmast gehesen. Drag queen Emily Salvia, het alter ego van Luuk van de Ven, had de eer om de vlag in de top te hijsen. 

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

‘Door de regenboogvlag uit te hangen onderstreept de gemeente haar steun voor de sociale acceptatie van de LHBTQI+-gemeenschap in Nederland’, was te lezen in een open brief die oud-wethouder Tom van den Nieuwenhuizen in 2016 schreef aan de gemeente. LHBTQI+ staat voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, queers en mensen met intersekse conditie. De ‘+’ is een toevoeging die laat zien dat die gemeenschap nog véél breder is. Toen Van den Nieuwenhuizen vertrok uit de gemeente, bleef de regenboogvlag in de kast liggen. 

Aandacht vragen
Monique van Zwieten (D66) zet zich jaarlijks in om op 11 oktober de regenboogvlag te hijsen in Son en Breugel. Zij had namens haar partij een motie ingediend waarmee zij opnieuw aandacht hiervoor vroeg. De overige politieke partijen stonden achter deze motie en tijdens de raadsvergadering van 24 september werd besloten dat de vlag dit jaar gehesen zou worden. De juiste locatie was op dat moment nog niet bekend. De meest geschikte locatie bij het gemeentehuis was volgens burgemeester Gaillard dit jaar niet mogelijk, omdat de vlaggenmast achter het bouwhek staat bij het gemeentehuis, dat al geruime tijd in de steigers staat vanwege de renovatie. Dorpsgenoten hadden zelfs voorgesteld om de vlag bij de kiosk op te hangen of bij de Wilhelminabrug, waar rond 17 september ook de Amerikaanse, Britse en Canadese vlaggen wapperden. Deze alternatieve locaties waren toch niet nodig, omdat het hekwerk bij het gemeentehuis naar voren werd verschoven, zodat de vlaggenmast ervoor kwam te staan. Zo kon de vlag toch bij het gemeentehuis gehesen worden.

Genderneutraal
De eer om de vlag in de top te hijsen had de in Son en Breugel opgegroeide Luuk van de Ven. Hij voelt zich niet volledig man, maar ook niet volledig vrouw; Luuk is genderneutraal en vindt het goed dat ook Son en Breugel de regenboogvlag weer hijst en aandacht besteedt aan de LHBTQI+-gemeenschap. Luuk: “Als je aan de maatschappelijke norm voldoet, dan kijkt niemand vreemd op. Als je daarvan afwijkt, dan wel. Mensen hebben vooral veel vooroordelen. Dat je anders bent, wil niet zeggen dat je slechter bent. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en dat moet door iedereen geaccepteerd worden.”

Regenboogpad
Als het aan Luuk zou liggen dan zou in ieder dorp of stad een regenboogpad aangelegd moeten worden. “Het draait allemaal om bewustwording. Eén dag de regenboogvlag hangen is mooi, dat is een begin. Een regenboogpad dat dagelijks zichtbaar is, is beter. Als het zichtbaar is, komen er vaak ook meer gesprekken, met name tussen kinderen en ouders. Jonge kinderen moeten er bekend mee worden dat het ook goed is als iets anders is dan wat de maatschappelijke norm is.” Monique is het hier volledig mee eens: “Wat D66 betreft mag de vlag op alle gemeentelijke gebouwen gehesen worden, inclusief de scholen, zodat er gesprekken tussen jong en oud op gang komen.”

Drag queen
Behalve dat Luuk zondagmorgen speciaal vanuit Breda naar Son en Breugel kwam om als drag queen Emily de vlag op te hangen en hiermee aandacht vroeg voor deze gemeenschap, draagt hij ook zijn boodschap uit door regelmatig op te treden als drag queen Emily Salvia. “Het is een manier om mensen aan het denken te zetten. Ik wil laten zien wie ik ben en waar ik voor sta, en dat dat ook goed is. Je mag afwijken van de standaardnorm. Daar moet veel meer begrip voor komen.”

In het bijzijn van de fractievoorzitters Monique van Zwieten (D66), Kees Vortman (VVD), Helga Helders (Voor U!) en de fractieleden Marianne van der Putte en Stephen Philippi hees Emily de vlag in top. 

Meer berichten