Logo mooisonenbreugel.nl
<p>De meederheid van de resondenten gaf aan dat de jaarlijkse intocht niet door zou gaan.&nbsp;</p>   | Fotonummer: 8bdaac

De meederheid van de resondenten gaf aan dat de jaarlijkse intocht niet door zou gaan. 

(Foto: Wil Feijen)
TIPSonenBreugel

Merendeel panelleden ziet drive-in bioscoop zitten, maar niet de Sinterklaasintocht

Son en Breugel - Regelmatig houdt DeMooiSonenBreugelKrant een raadpleging over een actueel onderwerp onder haar lezers. Ruim vijfhonderd lezers hebben zich inmiddels al aangemeld om de vragen van het TIP-onderzoek te beantwoorden. Dit keer ging de raadpleging onder de dorpsgenoten over hun mening over gewenste evenementen in onze gemeente. De vragenlijst is door 261 panelleden volledig ingevuld.

Redacteur: Arjan Strik

Half september is de vragenlijst naar de burgerpanelleden gestuurd. Op dat moment was nog niet bekend dat carnaval en de traditionele sinterklaasintocht geannuleerd werden. De resultaten van het onderzoek zijn door het onderzoeksbureau in een 35 pagina’s tellend rapport gepresenteerd. Voor de leesbaarheid volgt hier slechts een beknopte samenvatting van deze resultaten.

Brede steun voor afzien evenementen
Het onderzoek richtte zich op vragen over het aantal evenementen, de wenselijkheid van de komst van een drive-in bioscoop, over de sinterklaasoptocht en carnaval. Inmiddels is bekend dat de laatste twee evenementen zijn geannuleerd. Het gros van de ondervraagden vindt dat, gezien de toename van het aantal besmettingen, tijdelijk afgezien moet worden van het organiseren van openbare evenementen. Over de huidige koers die veel besturen volgen om een activiteit op te schorten, blijkt veel begrip te zijn bij de burgerpanelleden.

Aantal evenementen
Op de vraag ‘Wat vindt men van het aantal evenementen in onze gemeente?’ vond 36% van de ondervraagden het aantal precies goed. Sommigen vonden het uitblijven juist een verademing, in verband met het reduceren van overlast door geluid.

Drive-in bioscoop
Een andere vraag richtte zich op de wenselijkheid van de komst van een drive-in bioscoop naar onze gemeente. Bij een drive-in bioscoop kijk je vanuit je eigen auto naar films, gepresenteerd op een megagroot scherm. Vaak wordt een drive-in bioscoop op een grote parkeerplaats georganiseerd. Op de vraag of je voor- of tegenstander bent antwoordde ruim 45% een sterk voorstander te zijn van de komst van zo’n voorziening, en twintig procent van de ondervraagden was hierop tegen. Eenderde van het panel maakte de komst niks uit of had hier geen mening over. Een veelgemaakte opmerking was dat dit weer zou leiden tot extra vervuiling en overlast.

Beste locaties
Op de vraag waar deze drive-in bioscoop het beste gepositioneerd kon worden, waren de meningen zeer verdeeld. De algemene opmerking was dat dit een goed bereikbare plek ver buiten het dorp moest zijn, waarbij Ekkersrijt meerdere malen genoemd werd.

Sinterklaas
Het merendeel van de ondervraagden verwachtte al dat de sinterklaasoptocht dit jaar niet door zou gaan. Het Sint-Nicolaascomité heeft onlangs laten weten dat door de maatregelen omtrent het coronavirus het niet haalbaar is om de intocht veilig te organiseren. Bij een optocht van deze omvang is de anderhalve meter afstand niet te handhaven. In de toelichting bij deze vraag werd vaak de opmerking ‘Is digitaal wellicht een optie?’ gemaakt. Dit jaar klinkt in ieder geval bij het Wilheminakanaal niet uit de kindermondjes het liedje ‘Zie ginds komt de stoomboot’.

Zitfestival
Zeker 90% van de burgerpanelleden heeft nog nooit een zitfestival bezocht. Een zitfestival is een alternatief voor een gewoon festival; bezoekers krijgen een eigen zitplaats toegewezen en mogen alleen opstaan om naar het toilet te gaan. In een aantal reacties reageerde men negatief: “Na een aantal drankjes zit niemand meer!” De vraag ‘Zou u hieraan meewerken?’ werd negatief beantwoord. “Dit gaat niet werken”, aldus een respondent. Het merendeel van de respondenten zou een dergelijke activiteit niet bezoeken.

Geen krutjes deze carnaval
Vragen over carnaval maakten natuurlijk de nodige emoties los. De centrale vraag was of carnaval dit seizoen nog wel doorgaat; inmiddels is het antwoord bekend. Het afzeggen van het feest door het bestuur kan volgens de respondenten op instemming rekenen. In een vijftal scenario’s werden de opties geschetst; 57% onderschreef de beslissing dat er dit seizoen geen carnaval gevierd kan worden. Een veel gemaakte opmerking was dat het vieren van carnaval met het oprukkende virus totaal onverantwoord is.

Aanmelden
Laat je graag (anoniem) weten hoe je denkt over lokale, actuele onderwerpen? Grijp dan nu jouw kans. Denk en praat periodiek mee over onderwerpen die spelen in Son en Breugel en schrijf je gratis en anoniem in voor TIPSonenBreugel. Meld je aan via www.TipSonenBreugel.nl, klik op ‘aanmelden’ en ‘schrijf je in’. Vanaf 16 jaar kun je deelnemen aan dit burgerpanel. Deelname is gratis en volledig anoniem, je naam hoef je dus niet op te geven en het e-mailadres is alleen bekend bij TOPonderzoek.

Iedere mening telt, ook die van jou!

Meer berichten