Annet van den Boogaard bij haar verzameling theelepeltjes
Annet van den Boogaard bij haar verzameling theelepeltjes Foto: Wil Feijen

Ieder theelepeltje heeft een eigen verhaal

Algemeen Mooi verzamelt...

Son en Breugel - Munten, kaarten, postzegels, het zijn allemaal verzamelitems. Maar er is meer. Mensen verzamelen de meest bijzondere dingen, allemaal met een persoonlijk verhaal. Op zoek naar ‘De Mooi-verzamelaar’ van deze maand staat DeMooiSonenBreugelKrant voor de deur van Annet van den Boogaard in Son en Breugel. Annet vertelt vol trots over haar theelepeltjes: een bijzondere verzameling.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Annet van den Boogaard verzamelt al 25 jaar theelepeltjes. Daarvoor verzamelde ze poppen, maar dat begon te veel ruimte in beslag te nemen. Ze wilde toch iets gaan verzamelen, iets wat kleiner was. Annet: “Mijn eerste lepeltje heb ik op een vakantie in 1974 in Zwitserland gekocht als souvenir. Telkens als ik in een ander land kwam, of een toeristische plaats, bracht ik een lepeltje mee. Zo heb ik ook van de meest bekende Griekse eilanden een lepeltje; wij zijn daar overal geweest.”

Bewaren
Ik heb de lepeltjes eerst in een potje in de kast bewaard, maar daar zag niemand mijn verzameling. “Dat vond ik jammer. Nu hangen ze mooi gerangschikt op een metalen bord. Achter elk lepeltje plak ik een heel klein magneetje”, vertelt de verzamelaarster trots. Het geheel heeft een mooie plaats gekregen op het toilet.

Herinneringen
Als Annet hoort dat iemand ergens naartoe gaat, vraagt ze altijd of diegene een lepeltje mee wil brengen. Tijdens het interview komen er heel veel herinneringen boven. “Ieder lepeltje heeft ook zijn eigen verhaal”, zegt Annet. “Mijn man heeft eens aan een collega die naar het buitenland ging gevraagd of hij voor mij een theelepeltje mee wilde nemen, en die bracht een gewoon lepeltje mee uit een of andere koffietent”, lacht Annet. Van de meeste lepeltjes weet de verzamelaarster nog wie het lepeltje heeft meegebracht, of waar zij het zelf heeft gekocht.

Kadootje
Met haar verjaardag krijgt Annet vaak lepeltjes en als haar kleinkinderen met de school naar het buitenland gaan, brengen ze ook vaak iets mee. “Een van mijn kleinkinderen bracht uit Londen voor mij een lepeltje mee, en dat vind ik heel erg bijzonder. Op dat moment hebben ze toch weer even aan mij gedacht”, glundert oma Annet.

Bijzondere lepeltjes
Trots laat Annet de verzameling zien. Er zitten bijzondere exemplaren tussen, zoals een handgeschilderd lepeltje van hout. “Dat komt uit Ecuador. Het is een hele bijzondere, want in dat land kennen ze geen metalen of zilveren lepeltjes”, legt Annet uit. Ook de twee lepeltjes met een kroontje vallen op. “Die zijn tijdens de troonswisseling van koningin Beatrix en koning Willem Alexander uitgegeven”, vertelt Annet trots.

Aantal exemplaren
De verzameling bestaat nu uit 129 exemplaren. Annet geeft aan dat het steeds moeilijker wordt om te verzamelen. “In de winkels moet je er steeds meer om vragen, ze liggen vaak onder de toonbank. Maar dat houdt mij niet tegen hoor, ik spaar gewoon door”, aldus Annet.

Oproep
Heb jij een (bijzondere) verzameling en wil jij net als Annet jouw verhaal vertellen, neem dan contact op met redactie@demooisonenbreugelkrant.nl.