Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto’s

Het nieuwe gemeentehuis, een vleugje oud vermengd met de toekomst

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Het gemeentehuis van Son en Breugel uit 1963 is ontworpen door de architecten Geenen en Oskam; vandaag de dag is het een gemeentelijk monument. Na de zomervakantie is begonnen met de vier miljoen kostende renovatie van het gemeentehuis. Het is de laatste fase van de nieuwe huisvesting voor de dienstverlening aan de burgers, de bestuurders en de ambtenaren. Eerder werd de nieuwe vleugel naast het gemeentehuis gebouwd in een stijl die past bij het oude hoofdgebouw, het gemeentehuis.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Als het gemeentehuis volledig is gerenoveerd, dan zullen het oude en nieuwe gebouw zowel binnen als buiten een geheel vormen. Chris Spooren, projectleider gemeente Son en Breugel van zowel de nieuwbouw als de renovatie, is trots op het resultaat en vertelt graag meer over de renovatie tot nu toe: “De bedoeling is dat de bouwvakkers uiterlijk begin januari 2021 klaar zijn, waarna het interieur en de apparatuur kunnen worden geïnstalleerd.” Daarbij denkt Chris dat het gemeentehuis medio maart 2021 weer opengaat voor het publiek.

Toegankelijk
Het publiek dat het gemeentehuis bezoekt, komt in een moderne transparante omgeving terecht als het om service gaat, maar ook in een herkenbaar gebouw als het om materialen en verleden gaat. Bij het betreden van het gemeentehuis zal meteen de gecreëerde ruimte en lichtinval opvallen. Het gebouw oogt transparant en zeer toegankelijk. Veel glas in de binnenruimte en de keuze voor minder maar goed ingerichte balies en flexwerkplekken, gecombineerd met een afgesloten ruimte voor vertrouwelijke gesprekken, geven de begane grond een open karakter. Daarbij zorgen de nieuw aangebrachte lichtvensters op het dak voor veel daglicht.

Blikvangers
De natuurstenen vloer en de trap, die als sinds de opening van het gemeentehuis in 1963 de blikvangers zijn, hebben tijdens de renovatie een opknapbeurt gekregen en komen nu helemaal tot hun recht in de hal. Ook de balustrade op de eerste verdieping, die naadloos aansluit bij de trap, is gebleven. Op de eerste verdieping bevinden zich spreekkamers die straks de naam zullen dragen van gebieden uit Breugel, zoals De Mosbulten. Daarbij zijn alle werkplekken en spreekkamers multifunctioneel, ook de kamer van de burgemeester, die natuurlijk ook gebruikt zal worden voor het ontvangen van bijzondere gasten.

Oude elementen behouden
De raadzaal op de eerste etage krijgt een nieuwe entree, geheel van glas. Maar ook hier zijn heel subtiel oude elementen, zoals een mozaïek bij de entree, met respect hergebruikt. De raadzaal zal worden voorzien van een nieuwe geluidsinstallatie en de beamer wordt vervangen door een enorm groot ledscherm met de nieuwste technieken. De opstelling zal bij het oude blijven, maar het comfort in de raadzaal voor gebruikers en publiek zal wat meer van deze tijd zijn.

Nieuwe technieken
Een gebouw met veel nieuwe technische snufjes. Ook bouwkundig zijn de nieuwste technieken toegepast, zoals plafondverwarming, ledverlichting, warmtepompen en aluminium kozijnen, op maat gemaakt naar voorbeeld van de oude kozijnen met 3-laags isolatie glas. Niet zichtbaar is de totaal nieuwe ijzerconstructie, die ervoor zorgt dat verschillende muren niet meer nodig zijn in het gebouw, waardoor meer een open ruimte kan worden gecreëerd. Tevens is er op de eerste etage een verbinding gemaakt met de nieuwe vleugel; die is straks vanuit het gemeentehuis niet toegankelijk voor het publiek. Toegang kan alleen verkregen worden door een zogenaamde elektronische badge, en natuurlijk op uitnodiging.

Hoewel de renovatie nog niet klaar is, lijkt het nieuw te openen gemeentehuis uit 1963 weer klaar voor de toekomst.

De trap blijft een blikvanger in het nieuwe gemeentehuis
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De trap blijft een blikvanger in het nieuwe gemeentehuis
De lichtvensters op het dak zorgen voor veel daglicht
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding