Afbeelding
Foto: MooiSonenBreugel

Saamhorigheid overheerst binnen sportverenigingen in Son en Breugel

Algemeen sport

Son en Breugel - In maart van dit jaar gingen alle verenigingen op slot door de maatregelen die genomen werden omtrent het coronavirus. Het kabinet koos toen voor een intelligente lockdown; alle sportverenigingen moesten van de ene op de andere dag stoppen met de trainingen en competities. Een paar maanden later konden de trainingen weer opgepakt worden, en na de zomervakantie gingen zelfs de competities weer van start volgens de geldende regels. Mochten eerst de sportkantines nog openblijven, later werd besloten dat deze gesloten moesten worden. Veel sportverenigingen missen nu inkomsten die hard nodig zijn om te kunnen overleven. De voorzitters van handbalvereniging Apollo, volleybalvereniging Pieter Brueghel, SBC, badmintonclub Scarabee en HTC Son Tennis blikken terug en kijken naar de toekomst van hun vereniging.

Redacteur: Emmy Grit

De maatregelen omtrent het sporten zijn dinsdag 13 oktober wederom aangepast. Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op anderhalve meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan vier personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Topsporters met een status in aangewezen locaties, zoals Papendal, en voetballers van de Eredivisie en Eerste divisie, inclusief het personeel dat hierbij betrokken is, vormen een uitzondering op deze regel. Maar ook kinderen tot 18 jaar behoren bij de uitzonderingen. Zij mogen sporten in teamverband en onderlinge wedstrijden met teams van de eigen club zijn toegestaan; de competities zijn wel stilgelegd. De sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten voor alle leden. Opnieuw staan de verenigingen voor een uitdaging. Hoe gaan zij hier mee om en kunnen zij nog het hoofd boven water houden?

Samenwerking
Het sporten in deze bijzondere, rare tijd, maakt ook dat sportverenigingen andere wegen gaan bewandelen. Zo heeft HV Apollo voor de zomervakantie de handen ineengeslagen met korfbalvereniging De Corridor. Volleybalclub Pieter Brueghel heeft de samenwerking opgezocht met badmintonvereniging Scarabee. Monique Sanders, voorzitter van volleybalclub Pieter Brueghel, vertelt: “In tegenstelling tot maart en april, toen alles stil kwam te liggen, zijn we nu gaan kijken of we onze leden iets alternatiefs kunnen aanbieden om vooral het verenigingsgevoel vast te houden. Badmintonclub Scarabee heeft clinics gegeven en zij hebben hun materiaal beschikbaar gesteld. Zo heeft corona toch nog iets positiefs gebracht”, aldus Monique. “Het badmintonnen is goed voor de sociale contacten en de leden blijven in beweging, wat weer gunstig is voor het tegengaan van blessures.”

Hulp van ouders
Handbalvereniging Apollo besteedt op dit moment extra aandacht aan de jeugdleden, de senioren mogen nu niet trainen. Voorzitter Marcel Heijmans vertelt: “Er komt op dit moment veel extra werk bij de vrijwilligers terecht om alles in goede banen te leiden. We hebben een ouderavond gehouden voor de ouders van onze jeugdleden waarbij het bestuur het beleid heeft toegelicht; dat bracht rust en begrip. Binnen de vereniging heerst een groot saamhorigheidsgevoel”, aldus de voorzitter.

Financieel zwaar jaar
Net als in de maand mei is alleen de jeugd tot 18 jaar van SBC op het voetbalveld te vinden voor trainingen, terwijl de senioren wederom geen bal mogen trappen. SBC beschikt over een eigen accommodatie met een sportkantine en kleedkamers. Doordat de sportkantine, net als in het voorjaar, gesloten is, is er sprake van een flinke inkomstenderving bij de club. Voorzitter Willem van ’t Geloof: “Naast het missen van de kantine-inkomsten, missen we ook een belangrijke bron van inkomsten van evenementen zoals het Hennie Wennekes 6 tegen 6-toernooi. Dit jaar is financieel een zwaar jaar met een groot verlies.”

Inkomsten mislopen
In tegenstelling tot de handbalvereniging, de voetbalvereniging en de volleybalvereniging kunnen de leden van HTC Son Tennis van 18 jaar en ouder wel door blijven tennissen. Dit geldt ook voor de jeugdleden. Volgens de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond (KNLTB) is tennis geen teamsport en kan er tijdens de trainingen zowel single als dubbel worden gespeeld. Wedstrijden en competitie zijn voorlopig wel opgeschort. Net als SBC loopt de tennisvereniging wel veel inkomsten mis doordat ook hun sportkantine gesloten moet blijven. Robert ten Broeke, voorzitter van tennisvereniging HTC Son Tennis, vertelt: “In het voorjaar lag alles stil; nu mag er wel getennist worden, maar de kantine moet dichtblijven. Het is een behoorlijke aderlating voor de vereniging dat we deze inkomsten missen. Vanuit de overheid is een subsidieregeling verstrekt. Het is een eenmalige gift, maar het is een pleister op de wond.” Behalve het missen van de kantine-inkomsten, mist de vereniging ook de inkomsten van de voorjaarscompetitie, de najaarscompetitie en een aantal toernooien.

Toename ledenaantal
Eric Dumoulin, voorzitter van de Stichting HTC Son Tennis, vult aan: “Alle uitgaven gingen wel gewoon door. Doordat we minder inkomsten hebben, hebben we besloten om de uitgaven eens kritisch onder de loep te nemen. Dat heeft wel iets opgeleverd, maar niet voldoende.” Toch zijn er twee lichtpuntjes. Het eerste is dat, net als in heel Nederland, ook het aantal leden bij HTC Son stijgt. “Op dit moment is het ledenaantal gestegen met ongeveer tien procent. Voordat deze leden zelfstandig op de baan kunnen staan, krijgen ze eerst les van onze tennistrainers. Die zijn hier erg druk mee”, aldus beide heren. Het tweede lichtpuntje is dat op dit moment de binnenbanen nog verhuurd mogen worden. “Dat is een verschil met het voorjaar; toen hadden we geen inkomsten van de baanhuur en nu wel.”

Nieuwe trainingstijden
Bij badmintonclub Scarabee mag, net als bij het tennissen, door alle leden getraind worden. Voorzitter Angelique Kouwelaar zegt hierover: “De jeugd traint sinds de nieuwste maatregelen iets korter, waardoor de spelers elkaar niet tegenkomen met de wisseling van de groepen. De senioren staan met maximaal twee spelers op een veld, omdat we anders niet de afstand in acht kunnen houden. Op deze manier kan er gebruik worden gemaakt van de banen, al is het minimaal.” De voorzitter geeft aan dat de vereniging geen inkomstenderving ondervindt in deze coronaperiode: “De contributie voor het afgelopen seizoen was al geïnd bij de leden en hierover zijn afspraken gemaakt. Misschien zijn we een aantal nieuwe leden misgelopen omdat we geen badmintonles konden aanbieden.”

Contributie
Ondanks de verschillen tussen de verenigingen zijn er ook overeenkomsten te benoemen. Ieder lid betaalt contributie aan de vereniging en is dit blijven doen, ondanks dat men niet altijd van de faciliteiten gebruik kon maken. “Contributie is een grote bron van inkomsten en die valt gelukkig niet weg”, aldus de voorzitters.

Compliment
De voorzitter van HV Apollo geeft de Son en Breugelse verenigingen, en met name de zaalsportverenigingen, een groot compliment hoe de onderlinge samenwerking tot stand is gekomen. Maar ook Kuijpers Sportbeheer krijgt een groot compliment, met name voor de prettige samenwerking.

Hulp van gemeente
Tijdens de eerste coronagolf heeft de gemeente Son en Breugel een rol gespeeld met betrekking tot het betalen van de huur van sportverenigingen. In het voorjaar werd door de binnensportverenigingen geen gebruik gemaakt van de sporthallen De Landing en De Bongerd. De gemeente heeft voor deze periode geen factuur gestuurd naar Kuijpers Sportbeheer en zij hebben op hun beurt de huur niet gefactureerd aan de verenigingen. SBC is nog in gesprek met de gemeente over de betaling van de huur. “Deze gesprekken gaan in goede harmonie. De vereniging betaalt huur voor de voetbalvelden die eigendom zijn van de gemeente. Tot nu toe heeft SBC iedere maand betaald. Ook over de maanden dat zij geheel gesloten waren. Wij zijn naar de mogelijkheden aan het kijken”, aldus de voorzitter van SBC.