Paul de Groot (l) en Gerhard Theuns (r) bij de blazoenen waarop geschoten wordt door de leden
Paul de Groot (l) en Gerhard Theuns (r) bij de blazoenen waarop geschoten wordt door de leden Foto: Wil Feijen

Handboogvereniging De Vrienden van Pieter Breugel bestaat 60 jaar

Algemeen sport

Son en Breugel - Handboogvereniging De Vrienden van Pieter Breugel viert dit jaar zijn zestigjarig bestaan. Op 25 mei bestond de vereniging precies 60 jaar. Door de coronacrisis was het niet mogelijk hier een feestelijk tintje aan te geven. Het bestuur besloot het uit te stellen naar later in het jaar, maar tot nu toe is er nog steeds geen datum gepland. Zodra de gelegenheid zich voordoet, wordt het zestigjarig bestaan door de leden van de vereniging gevierd.

Redacteur: Hennie van Hagen
Fotograaf: Wil Feijen

Voordat handboogvereniging De Vrienden van Pieter Breugel het levenslicht zag, werd er al 25 jaar geschoten door leden die verbonden waren aan handboogvereniging Pieter Breugel. Die vereniging werd opgericht in 1935, in de kroeg van Driek Bakermans aan het kanaal bij Breugel. Zeven jaar later verhuisde de vereniging naar de Bonkelaar in het centrum van Breugel. Ter ere van het 25-jarig bestaan van handboogvereniging Pieter Breugel werd de toenmalige burgemeester Steinweg uitgenodigd om een pijl te schieten. Tot ieders verbazing, en ook die van hemzelf, was het schot midden in de roos. Dit succes bleek het begin te zijn van de nieuwe handboogvereniging De Vrienden van Pieter Breugel. Vanaf dat moment heeft Son en Breugel twee handboogverenigingen: Pieter Breugel en De Vrienden van Pieter Breugel.

Locatie in de regio
Handboogvereniging Pieter Breugel ging, na veel omzwervingen, als gastclub schieten bij handboogvereniging Sint-Antonius in Nijnsel. Handboogvereniging De Vrienden van Pieter Breugel kwam, na gebruik te hebben gemaakt van diverse locaties, als gastclub terecht bij handboogvereniging Ontspanning in Sint-Oedenrode. Beide verenigingen konden geen geschikte locatie vinden in hun eigen dorp en werden gedwongen om uit te wijken naar de regio. Een geschikte locatie voor de handboogverenigingen vond men bij De Corridor in Breugel, waar een overdekte baan zou komen. Door de plannen van de gemeente voor Breugel Bruist is er niet over nagedacht om een geschikte locatie voor de handboogvereniging te creëren.

25 meter en 25 pijlen

Op dit moment heeft handboogvereniging De Vrienden van Pieter Breugel dertien leden, van wie twee leden ondersteunend zijn. Het jongste lid is 67 en het oudste lid is 86 jaar. Op maandagavond wordt er getraind, waarbij ieder lid 25 pijlen op een afstand van 25 meter schiet, waarbij een maximum van 250 punten behaald kan worden. De meeste spelers zijn al blij als ze tweehonderd punten halen. Er wordt geschoten op een blazoen, dat uit tien ringen bestaat met een puntentelling van een tot tien, met als middelpunt de roos. In de handboogsport worden twee verschillende bogen gebruikt: een compoundboog en een recurveboog. Een compoundboog is een boog waarvan de pees over verschillende katrollen loopt, waardoor een grotere kracht ontstaat bij het afschieten van de pijl. De leden van De Vrienden van Pieter Breugel schieten alleen met een recurveboog; met zo’n boog wordt ook geschoten op de Olympische Spelen.

Wedstrijden
Twee keer per jaar zijn er wedstrijden waarbij tegen leden van andere handboogverenigingen wordt gestreden. Soms spelen de twee verenigingen uit Son en Breugel tegen elkaar. Het grootste evenement is het Koningschieten dat één keer per jaar wordt gehouden. Bij deze wedstrijd wordt volgens een afvalsysteem geschoten totdat er twee schutters overblijven. Die schieten dan ieder nog vijf pijlen en wie daaruit de hoogste score haalt, is de nieuwe koning. Bernard Bogers heeft het gepresteerd om zeker twintig keer de koning te zijn. Dit jaar moest hij de beurt laten aan Paul de Groot, die met de wisselbeker aan de haal ging. “Volgend jaar wordt het weer spannend wie de beker overneemt. Iedereen heeft dan weer evenveel kans op deze felbegeerde titel”, aldus Paul.

Nieuwe leden
De Vrienden van Pieter Breugel is een vereniging met fanatieke leden en zij hebben hart voor de handboogsport. Paul: “Net zoals bij veel verenigingen komt er weinig aanwas vanuit de jeugd, en dat is jammer voor deze sport, die al vanaf de middeleeuwen beoefend wordt. Nieuwe leden zijn dan ook van harte welkom, ongeacht de leeftijd!