Huisarts Bertine Eshuis (l) en de assistentes staan klaar om de griepspuit te zetten
Huisarts Bertine Eshuis (l) en de assistentes staan klaar om de griepspuit te zetten Foto: Ingezonden

Landelijke trend ook in Son en Breugel zichtbaar

Algemeen

Son en Breugel - Dagelijks presenteert het RIVM de cijfers met betrekking tot het aantal positief op corona geteste personen, de opnames van coronapatiënten in het ziekenhuis en het aantal sterfgevallen. Uit de cijfers blijkt dat deze aantallen dagelijks stijgen, zowel landelijk als ook in Son en Breugel.

Redacteur: Emmy Grit

Tot drie weken geleden zag huisarts Christian de Groot van Medisch Centrum De Linden veel jongeren die positief getest waren op het coronavirus. “Op dit moment zijn er ook weer veel ouderen in Son en Breugel die positief testen. Het virus woekert echt weer rond in ons dorp. Behalve dat het aantal besmettingen flink omhoog is gegaan, zijn er ook weer een aantal patiënten opgenomen in het ziekenhuis.”

Isolatiespreekuur
Dokter De Groot ziet ook het aantal patiënten dat zich meldt voor het isolatiespreekuur weer oplopen. “Als een patiënt met coronagerelateerde klachten belt, dan beoordeelt de assistente of deze patiënt door de huisarts gezien moet worden tijdens het isolatiespreekuur. Vaak hebben deze patiënten matig tot ernstige klachten en kunnen ze nog naar de praktijk komen. Patiënten met ernstige klachten worden thuis bezocht.” De huisartsen testen in principe niet, alleen als het medisch noodzakelijk is. Patiënten met coronagerelateerde klachten die niet voor het isolatiespreekuur worden uitgenodigd, kunnen een afspraak maken bij de GGD voor het laten afnemen van een test.

Reguliere zorg
Ondanks dat het aantal patiënten dat positief getest is stijgt, is de huisartsenpraktijk ook open voor het verlenen van reguliere zorg. “Mocht je andere klachten hebben en wil je een afspraak maken met de huisarts, doe dat dan ook; blijf niet weg, dat is niet nodig. Naast de reguliere consults houden we ook nog steeds e-consults en we hebben dan vaak dezelfde dag nog contact met de patiënt. Als het nodig is dat de patiënt gezien moet worden op de praktijk, dan wordt dat ingepland.” Christian vraagt met klem aan de patiënten om alléén naar de praktijk te komen om zo de anderhalve meter te kunnen blijven waarborgen. Ook het dragen van mondkapjes in de praktijk is verplicht. “Ondanks het dragen van mondkapjes blijft de oproep om alléén te komen van kracht. De praktijk is coronaproof ingericht, maar dan moet iedereen zich wel aan de regels houden.”

Griepspuit
Inmiddels hebben veel patiënten een uitnodiging ontvangen voor het halen van de griepspuit. De eerste reacties van patiënten die maandag 26 oktober de griepspuit hebben laten zetten, zijn zeer positief. De huisarts: “Ze vinden dat het erg goed en professioneel georganiseerd is. Het is een veilige manier om vaccinatie te halen.” Christian roept patiënten die een oproep hebben gehad op om de griepspuit zeker ook te laten zetten. “Elk jaar worden er mensen met griep opgenomen in het ziekenhuis. Dat kan de zorg er nu niet bij hebben. De kansen om er goed doorheen te komen nemen af als je het coronavirus en het griepvirus tegelijkertijd krijgt”, waarschuwt de huisarts.

De basisregels
• Houd altijd 1,5 meter afstand.
• Ga niet naar plaatsen waar het druk is.
• Nies en hoest in uw elleboog.
• Was vaak uw handen met zeep.
• Bent u verkouden? Blijf dan thuis!
• Heeft u koorts of bent u benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuisblijven.
• Werk zoveel mogelijk thuis.

Laatste update
Op dinsdag 27 oktober meldde het RIVM dat er de afgelopen week 67.542 mensen positief zijn getest op het coronavirus, dat is 11.955 meer dan een week eerder. Het aantal ziekenhuisopnames op verpleegafdelingen is gestegen van 1492 naar 1739 een stijging van 247 personen. Op de IC zijn deze week 46 personen opgenomen, het totaal aantal opnames op de IC is nu 333 en er zijn 329 sterfgevallen gemeld, een stijging van 114 ten opzicht van een week eerder. In Son en Breugel staan op dit moment 90 dorpsgenoten geregistreerd op de website van het RIVM die positief getest zijn en is er helaas een sterfgeval te melden.

Huisarts De Groot bij MC De Linden