Wim zou graag een tijdelijk terrasoverkapping willen plaatsen voor zijn wachtende klanten
Wim zou graag een tijdelijk terrasoverkapping willen plaatsen voor zijn wachtende klanten Foto: Wil Feijen

Horecaondernemers vragen gemeente om oplossingen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Veel Son en Breugelse ondernemers hebben het de afgelopen maanden zwaarder gekregen door de maatregelen die genomen zijn omtrent het coronavirus. Ze moesten extra investeren om hun winkel, restaurant, café of snackbar coronaproof te maken. Wekelijks, soms tweewekelijks, kwamen er nieuwe regels bij, die weer nieuwe investeringen noodzakelijk maakten. Maar ze deden het allemaal, om de gasten en klanten te kunnen blijven ontvangen en te blijven voorzien van hun producten en/of gerechten.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

De ondernemers hebben er alles aan gedaan, en doen er nog steeds alles aan, om te zorgen dat ‘de klant koning blijft’. Er werden schermen geplaatst in restaurants en winkels voor de veiligheid, er werd een desinfecteerautomaat aangeschaft voor het desinfecteren van de handen en het winkelwagentje, de terrassen bij de horeca werden vergroot, zodat men hetzelfde aantal gasten kon blijven ontvangen. Alles hebben de ondernemers gedaan wat van hen gevraagd werd, maar een persoonlijk bezoek van burgemeester of wethouders om te vragen hoe het met hen gaat, ontbreekt.

Voorbeeld
“Teleurstellend”, aldus enkele lokale ondernemers in het centrum van Son en Breugel van wie de namen bij de redactie bekend zijn. “Het is toch een kleine moeite om eens binnen te lopen en te vragen hoe het gaat en vooral eens te kijken wat we allemaal doen voor onze klanten, hun dorpsgenoten dus.” Ondernemers in de regio krijgen wel bezoek van het college van B&W. De gemeente Son en Breugel zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen. “We staan allemaal met onze rug tegen de muur, maar een beetje interesse tonen vanuit de gemeente hoe het met ons gaat, is toch niet te veel gevraagd”, aldus de ondernemers van verschillende zaken in het dorp.

Terrassen
De regering heeft in maart al gezegd dat ze er alles aan zal doen om getroffen ondernemers te helpen waar ze kan. Ze kunnen bepaalde subsidies aanvragen om de moeilijke periode door te komen. Ook heeft de gemeente Son en Breugel de horeca in het voorjaar geholpen. De gemeente heeft het mede mogelijk gemaakt dat de horeca zijn gasten kan ontvangen op een ruimer terras. Dit jaar heeft men hiervoor geen precariobelasting geheven, om zodoende de ondernemers te steunen en enige financiële verlichting te geven. Nu de herfst is begonnen en de wintermaanden weer voor de boeg staan, zijn er ondernemers die een beroep doen op de gemeente om een tijdelijke terrasoverkapping te mogen plaatsen. Eén van deze ondernemers is Wim van der Heijden van cafetaria De Gentiaan.

Tijdelijke overkapping

Wim vertelt: “Ik ben al vanaf eind september bezig met het plaatsen van een tijdelijke overkapping. Door de beperkte ruimte in mijn cafetaria is het moeilijk om de anderhalve meter te waarborgen. Hiervoor heb ik uiteraard de nodige maatregelen getroffen. Nu het weer onstuimiger wordt, heb ik aan de afdeling Openbare Ruimte gevraagd of het mogelijk is een tijdelijke overkapping neer te zetten voor mijn klanten, zodat zij kunnen schuilen als het regent.” Inmiddels zijn er al de nodige e-mails over en weer gegaan tussen Wim en de gemeente, maar er is nog steeds geen besluit genomen.

Standpunt
“In een van de mails staat dat de gemeente Son en Breugel het standpunt inneemt om de uitwerking van dit beleid door de gemeenten Eindhoven en Helmond af te wachten alvorens zij zelf een besluit nemen over het toestaan van terrasoverkappingen en welke spelregels, voorwaarden en eisen daarbij horen”, aldus Wim. Inmiddels is Wim weken verder en is er nog niets geregeld. Voor horecaondernemers die beschikken over een terras waar een vergunning voor is afgegeven, wil de gemeente gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om een terrasoverkapping te maken. Hoe dat precies vorm krijgt is nog niet besloten. “Wat we niet toestaan is een terrasoverkapping ten behoeve van wachtende klanten. Wij willen hiermee voorkomen dat iedere winkel in Son en Breugel een tent kan (en mogelijk gaat) plaatsen om klanten droog te laten wachten”, aldus de gemeentemedewerker met wie Wim contact heeft. Wim heeft voor zijn klanten op dit moment twee grote parasols neergezet, zodat ze toch nog een beetje droog kunnen staan wachten. “Onder de parasols moet natuurlijk wel anderhalve meter afstand van elkaar gehouden worden”, aldus Wim.

Buurgemeente Best

“Ik snap dan ook niet dat de gemeente Son en Breugel afwacht wat Eindhoven en Helmond beslissen. Neem een voorbeeld aan onze buurgemeente Best: die geeft alle horeca toestemming om een tijdelijke terrasoverkapping neer te zetten”, reageert Wim lichtelijk geïrriteerd.

Afbeelding
Ingezonden 7 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 17 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 21 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 22 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 22 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen gisteren Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel