Hans Poppelaars houdt met zijn voet een losliggende stoeptegel omhoog in de Van den Elsenstraat
Hans Poppelaars houdt met zijn voet een losliggende stoeptegel omhoog in de Van den Elsenstraat Foto: Wil Feijen
Foto’s

Forse kritiek op aanpak gemeente

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Eind september werd wethouder Boersma geïnterviewd betreffende het onderhoud van de openbare ruimte, het groen in ons dorp en de grijze granieten stoepranden. Het kwam erop neer dat hij de huidige aanpak voldoende vindt en niet van plan is de wijze van onderhoud te veranderen. Vervolgens lieten verschillende inwoners de redactie van deze krant weten teleurgesteld te zijn over zijn toelichting, omdat zij van mening zijn dat de gemeente echt tekortschiet en andere keuzes zou moeten maken. De redactie ontving hierover zelfs berichten, die als lezerspodia inmiddels in deze krant zijn gepubliceerd.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel
Fotograaf: Wil Feijen

Eric van de Ven woont in de Dudokstraat en kijkt vanuit zijn huis op de vijver: “Vroeger zag ik een mooie strook met rododendrons, maar sinds deze twee jaar geleden door de onderhoudsploeg rigoureus werden gesnoeid, zijn ze dood en kaal gebleven. Er wordt verder niets aan gedaan en het ziet er gewoon verschrikkelijk uit. In plaats van de bloeiende struiken kijk ik nu naar onkruid en dode stronken.” Hij begrijpt dan ook niet dat de gemeente er niets aan doet. Hetzelfde geldt voor de stoeptegels in de Dudokstraat die flink omhoog liggen en ook al twee jaar lang niet meer geëgaliseerd zijn.

Onkruid
Ezra Ruina woont in de Oderlaan, en tegenover zijn huis is een groenstrook van de gemeente die steeds groener wordt, namelijk van het onkruid. De buurtbewoners hebben de gemeente al eerder verzocht om er andere planten neer te zetten die het onkruid beter tegenhouden, maar tevergeefs; er is niets gebeurd. Ezra: “De gemeente moet de strook goed onderhouden of moet de aanplant veranderen, maar niets doen is gewoon niet acceptabel.”

Laksheid
De in Breugel woonachtige Hans Poppelaars ergert zich al geruime tijd aan de laksheid van de gemeente voor wat betreft de door boomwortels omhooggeduwde stoeptegels in de Van den Elsenstraat. Hij loopt er regelmatig, met name in de buurt van de Boerenbond, en vindt het gewoon gevaarlijk voor mensen die daar wandelen. “Het is niet zo dat dit een recent probleem is, want het speelt al heel lang. Ik heb van de wethouder niet gehoord dat hij dit binnen afzienbare tijd laat herstellen.” Hans begrijpt dan ook niet dat het wandel/fietspad van de Planetenlaan naar het Dommelpad, dat nog goed was, nu wel nieuw wordt aangelegd, terwijl de noodzaak daarvoor helemaal niet aanwezig is.

Het Dommelpad
De drie heren zijn tevens van mening dat het Dommelpad op korte termijn hersteld moet worden. Het is werkelijk gevaarlijk, met name voor fietsers. Zij kunnen terechtkomen in één van de te brede gleuven tussen de losliggende tegels. Bij een ongeluk zou Ezra Ruina de gemeente aansprakelijk stellen, zo slecht is deze weg onderhouden. Het argument van de wethouder dat eerst de brug gerepareerd moet worden en dat het herstel van het Dommelpad mede afhankelijk is van de nieuwbouwplannen van de scholen, vinden de heren onacceptabel. Eric: “Dat kan makkelijk nog twee jaar duren, en zo lang kun je het Dommelpad er toch niet zo slecht bij laten liggen. Dat is werkelijk onverantwoord.”

Granieten stoeprand
Er zijn al geruime tijd veel klachten bekend over de grijze granieten stoepranden die verhoogd liggen ten opzichte van het fietspad en gevaarlijk glad zijn bij regen. De wethouder heeft duidelijk gemaakt dat de gemeente in het verleden voor deze stenen gekozen heeft en dat hij er verder niets aan zal doen. De drie geïnterviewde heren zeggen dat de wethouder dit probleem niet kan negeren en verwachten dat hij op zijn minst onderzoekt welke oplossingen er mogelijk zouden kunnen zijn. Eric, Hans en Ezra hebben wel enkele voorbeelden: een verlaging van de stenen daar waar de fietsenrekken staan, een plakstrip tegen de gladheid, of een gefreesde verruwing van de stenen op sommige plekken. “Wij vinden de huidige situatie gewoon te gevaarlijk, omdat een fietser die er schuin op wil een grote kans maakt op een behoorlijke smak, zoals inmiddels al verschillende keren gebeurd is”, aldus de drie heren.

Teleurstellend
De reactie van de wethouder is volgens de drie heren in het algemeen teleurstellend en getuigt niet van de intentie om naar klachten van inwoners te luisteren en vervolgens de nodige maatregelen te nemen. Ze hebben nog wel een gezamenlijke aanbeveling: richt als gemeente een meldpunt op voor klachten van inwoners, waar iedereen kan zien of een bepaalde klacht al is ingediend. Deze kunnen anoniem ingestuurd worden, waarna de gemeente vervolgens aangeeft wanneer het probleem verholpen gaat worden.

Grijze stoepranden 17 Septemberplein
Grijze stoepranden 17 Septemberplein
Erik van de Ven bij de gehavende rododendronstruiken
Losliggende stoeptegels op het Dommelpad
Gemeentetuin vol met onkruid in de Oderstraat