Afbeelding
Foto: Ingezonden

Maandag 2 november is het Allerzielen; wat is dat voor een dag?

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Op die dag is het feest van ‘alle zielen’, de dag waarop van oudsher de Rooms-Katholieke Kerk alle gelovige zielen van overledenen herdenkt. Het feest wordt sinds de twaalfde eeuw op 2 november gevierd; dit is de dag na Allerheiligen. Overal ter wereld wordt Allerzielen gevierd, maar vooral in de traditioneel katholieke landen, zoals Spanje, Portugal, Italië en de landen in Latijns-Amerika.

Door: Leonie van den Tillaart

Halloween hoort erbij
Wat veel mensen niet weten is dat Halloween eigenlijk ook hoort bij deze twee feestdagen. Allerheiligenavond wordt in het Engels Halloween (All Hallows’ Eve) genoemd. Halloween heeft zich sinds de 16e eeuw verder ontwikkeld als een los en werelds feest; het heeft nu niets meer met de kerkelijke feesten te maken. Allerzielen is een dag om speciaal te bidden voor alle zielen die zijn overleden, maar die nog niet in de hemel zijn, zo zegt het katholieke geloof. Protestanten vieren het feest niet; ze geloven namelijk niet in het vagevuur.

Denken aan de overledenen
Er zijn over de hele wereld verschillende gebruiken om Allerzielen te vieren. Zo is het in België gebruikelijk om chrysanten op de graven te zetten, in andere landen worden er verhalen verteld en muziek gemaakt. Ook in Nederland is het een gewoonte om op 2 november wat meer aandacht te geven aan onze overledenen.

Of het nu wel of niet in overeenstemming is met de kerkelijke gedachte, we denken op deze dag aan onze overledenen. We steken kaarsen aan, velen van ons gaan naar het graf van hun geliefde en leggen daar bloemen neer, en zijn soms even bij elkaar met familie.