Afbeelding
Foto: Astrid Timmers

Column Luc; Code geel

Algemeen Column

Son en Breugel - We leven in een georganiseerd land. Van geboorte tot de dood, alles wordt geregistreerd. Van leerplicht tot sollicitatieplicht, van rijbewijs of paspoort tot vis- en kapvergunningen, overal zijn regels voor.

Geen wonder dus dat als er een keer extreem weer is we de KNMI nodig hebben om ons te vertellen wat wel en wat niet kan. De KNMI is, geheel in de traditie van ons land, een super georganiseerd geheel. Voor elk weertype hebben de bollebozen een kleurcode bedacht. Te beginnen met groen. Groen, het teken dat we weer mogen gaan rijden bij een stoplicht, dat is de beste kleur. De kleur van niets aan de hand, u kunt gewoon doen als normaal, er zijn geen bijzondere of gevaarlijke weersomstandigheden. Een gevoel van opluchting maakt zich van me meester: ik hoef geen maatregelen te nemen. Dat scheelt!

Dan komt geel. Als code geel geldt, is er mogelijk kans (!) op gevaarlijk weer. Gladheid, flinke sneeuwbuien, extreem warm weer of onweersbuien, al dan niet gepaard gaand met windstoten, het is goed om dat te weten. De tip van de KNMI is een goeie: wees alert! Een goed begin, mijn nieuwsgierigheid is gewekt.

Oranje, de kleur die bij stoplichten voor menigeen reden is het gaspedaal extra in te trappen in plaats van af te remmen, is wel een stapje hoger: er is grote kans op gevaarlijk weer. Meer gladheid, driftsneeuw, nog warmer weer of nog hardere windstoten. Het gevoel van stijgende ongerustheid wordt niet bepaald getemperd door het advies van de KNMI: wees niet alleen alert, maar tref ook maatregelen. Gossie. Welke maatregelen dan?

Rood is de kleur van gevaar, de kleur die ons vertelt dat we moeten stoppen, in elk geval bij een stoplicht. Je zou verwachten dat alles uit de kast gehaald wordt. Verder dan ‘Je kunt er zeker van zijn dat er problemen ontstaan’ en ‘Je doet er verstandig aan al je activiteiten aan te passen’ komt het KNMI niet. Geen zandzakken voor de deur, geen aanrader om toch vooral voldoende wc-papier in te slaan, niets van dat al. Een beetje een anticlimax.

Prachtig, die kleuren codering van het KNMI. Welke maatregelen ik zou moeten treffen bij code oranje, ik gebruik gewoon mijn fantasie. Bij rood blijf ik gewoon binnen. Code geel, die vond ik nog het mooist. Wie had daar ooit aan gedacht, om alert te zijn onderweg?

Sowieso wel handig, als je je in het verkeer begeeft.