Marjolein van de Bout
Marjolein van de Bout Foto: Wil Feijen

Vrijwilligerswerk geeft veel voldoening

Algemeen Senioren

Son en Breugel - Afgelopen voorjaar verhuisde de 63-jarige Marjolein van den Bout van Eindhoven naar Son en Breugel. In DeMooiSonenBreugelKrant las ze een oproep van de Seniorenraad, werkgroep Communicatie. Marjolein ging op deze oproep in en bood zich aan; voor haar een ideale manier om in haar nieuwe woonplaats te integreren.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Marjolein: “Je hoeft maar naar de leeftijdsopbouw in deze gemeente te kijken om te begrijpen wat het nut is van de Seniorenraad. De leeftijdsgroep boven 65 jaar steekt royaal af (36%) en dat ligt ook nog eens ver boven het landelijk gemiddelde van negentien procent. In mijn kennismakingsgesprek met de nu afgetreden voorzitter Dieter Steinbusch werd me duidelijk dat het bij de Seniorenraad gaat om de belangenbehartiging van àlle 55-plussers in het dorp, omdat de organisatie gebouwd is op zowel de twee KBO’s als de PVGE, en samenwerkt met welzijns- en zorgorganisaties zoals de LEVgroep en het Chronisch Zieken en Gehandicapten Platform.” Wat een nieuwe invalshoek voor Marjolein was, is dat je helemaal geen 55-plusser hoeft te zijn om je in te zetten voor de Seniorenraad. Iedereen die tijd en kennis heeft en zich wil inzetten, is van harte welkom.

Ervaring
Marjolein werkte onder andere bij de redactie van tuintijdschrift Groei & Bloei en was mantelzorger voor haar ouders. Ze ziet nu mogelijkheden om haar affiniteit met ouderen en praktische schrijfervaringen te combineren. “Ik ben verrast door de verscheidenheid aan werkgroepen die de Seniorenraad kent en door de zelfstandigheid en eigen taken waarmee gewerkt wordt. Ik vind het heel belangrijk dat vanuit deze leeftijdsgroep een sterk geluid klinkt naar de gemeente, woningcorporaties en dergelijke. Naarmate je ouder wordt, is je directe leefomgeving steeds belangrijker. Daarom wilde ik graag meewerken. Vrijwilligerswerk is dan ook heel voldoeninggevend: je krijgt de kans voluit te participeren zodat je eigen invloed zo groot mogelijk blijft. Ik koos voor communicatie, maar er zijn ook werkgroepen op het gebied van zorg, wonen, enquêtes en welzijn”, aldus de vrijwilligster bij de Seniorenraad.

Vacatures
Vanuit het bestuur richt de Seniorenraad zich de komende tijd op drie speerpunten: evenementen, samenwerking en enquêtes. Maar er dienen nu ook wat vacatures ingevuld te worden; die spelen zowel op bestuursniveau als bij de werkgroepen. Verjonging en aanvulling is erg wenselijk. Op werkgroepniveau is vooral behoefte aan ondersteuning bij de werkgroep Welzijn en de werkgroep Zorg.

Oproep
Marjolein sluit haar verhaal af met de oprechte oproep aan iedereen die dit leest, en denkt ‘dat is nou ook iets voor mij’, om vooral in actie te komen en eens een kop koffie of thee te gaan drinken met iemand van het bestuur of een werkgroep. “Zelf vond ik dat heel verhelderend en ik ben ook eerst maar eens bij enkele werkgroepvergaderingen gaan kijken om er meer beeld bij te hebben. De sfeer was daar zo prettig, dat ik meteen zin had om ook echt actief mee te doen.”

Alle informatie over hoe je je kunt aanmelden als vrijwilliger lees je op de Seniorenpagina op pagina 18 in deze editie.