Wim Daniëls
Wim Daniëls Foto: ©Wim Daniëls

Wim Daniëls schrijft boek ‘Quarantaine’

Algemeen Algemeen

Son en Breugel / Eindhoven - Met zijn voorlaatste, 117e boek ‘Quarantaine’ schreef schrijver, taalprofessor en performer Wim Daniëls (Aarle-Rixtel, 1954) de eerste Nederlandse coronaroman. “Er is na ‘Quarantaine’ nog weer een ander boek van me verschenen”, zegt hij: ‘De zomer van 1945’. Ook schreef Wim dit jaar wederom het Groot Dictee der Nederlandse taal, dat op zaterdag 7 november vanaf 11.00 uur op de radio, NPO1, te beluisteren is. Het dictee gaat vast over de actualiteit van dit moment: het virus en de nieuwe woorden die dit opgeleverd heeft.

Redacteur: Arjen Strik

Wim had tot aan de uitbraak van de coronacrisis een boordevolle agenda, maar hij kreeg direct na de uitbraak de ene annulering na de andere. Wim: “Opeens was mijn agenda helemaal leeg. Er waren wel 43 afzeggingen in totaal. Een vriend zei toen ‘waarom ga je geen roman schrijven?’, en dat ben ik gaan doen.” Aanvankelijk had Wim nog niet het idee om die roman te linken aan het coronavirus.

Een snelle productie
Wim had al een tijdlang een zin in zijn hoofd zitten waarmee hij iets wilde doen in het begin van het boek. De zin ‘Misschien moet-ie het trouwens zelf maar vertellen’ had hij een keer gehoord bij een schrijfcursus in Frankrijk, die hij daar elk jaar geeft. Een vrouw was daar op een zeker moment tegen iemand aan het vertellen dat een balletje, waarmee ze met de hond gespeeld had, over een muurtje in de diepte was verdwenen. “Halverwege haar verhaal draaide ze zich om naar de hond en zei ze: ‘Misschien moet-ie het trouwens zelf maar vertellen.’ Al snel toen ik aan het schrijven was, kwam corona om de hoek kijken. Het bleek zo’n verraderlijke ziekte te zijn, met zulke grote gevolgen, dat ik er simpelweg niet omheen kon en wilde”, legt Wim uit. De uitgever bleek over het idee en het uiteindelijke resultaat heel enthousiast te zijn, waardoor het boek ook snel gedrukt werd en al in mei in de boekhandels lag. “Normaal is het schrijven en uitgeven van een boek een lang traject van zeker een jaar. Boeken worden eerst altijd aangekondigd in een catalogus, waarna boekhandels bepalen wat ze willen inkopen. Maar in dit geval hebben we die catalogus overgeslagen. Het boek kreeg toch voldoende publiciteit om de aandacht van de boekhandels en het lezerspubliek te kunnen trekken”, aldus Wim.

Tot elkaar veroordeeld
Het verhaal gaat over een mannelijke gynaecoloog en een vrouwelijke taalkundige die elkaar ontmoeten in een dorp bij een vakantiepark in de Dordogne. Ze hebben zich teruggetrokken in een huisje om aan een proefschrift te werken. De man schrijft over de ethiek van de kunstmatige baarmoeder, de vrouw over het belang van leestekens (twee zaken waar Daniëls veel van weet - hij schreef samen met een gynaecoloog een boek over de baarmoeder en daarvoor een boek over de komma). Ondertussen grijpt in het Franse dorp en in het vakantiepark het coronavirus om zich heen, en ineens zijn de man en de vrouw tot elkaar veroordeeld. Ze zoeken troost bij elkaar, maar zoeken ook - letterlijk - een uitweg. Maar de problemen lijken zich alleen maar op te stapelen. Waar een noodgedwongen quarantaine met een vreemde van het andere geslacht allemaal wel niet toe kan leiden, zo zou je de kern van het boek kunnen samenvatten zonder al te veel te verklappen.

Nieuwe woorden
Quarantaine, waarvan al een tweede druk is verschenen, is een actuele roman. Aan bod komt de nijpende situatie in de Nederlandse ziekenhuizen en de anderhalvemetersamenleving; ook scholen die moeten sluiten komen ter sprake en er is ook aandacht voor het groeiende besef dat er hier echt wel meer aan de hand is dan een griepgolf. Die actualiteiten zitten verweven in de gebeurtenissen in het boek. Wim: “Er ontstond natuurlijk ook een geheel nieuwe woordenschat rondom het virus. Een taalverrijking zou ik het niet willen noemen, want zo fijn zijn al die woorden niet, maar er zijn in korte tijd echt honderden nieuwe woorden ontstaan, zoals: quarantinderen, hamsterspijt, coronahoester, lockdownparty, raamzwaaien en ontwijkstress.”

Tv-serie met Huub Stapel
Het boek ‘Quarantaine’ blijft door de tweede coronagolf onverminderd actueel, maar de afgelopen tijd is Wim Daniëls zelf toch met iets heel anders bezig geweest: samen met Huub Stapel werkte en werkt hij aan een zesdelige tv-serie die gebaseerd is op zijn vorig jaar verschenen boek ‘Het dorp’, dat over de veranderingen in dorpen in Nederland gaat. En hij is ook begonnen aan een nieuwe theatertoer, met de voorstelling ‘Koken met taal’, al is die uiteraard met haperingen van start gegaan en zijn er ook daar nu opnieuw veel annuleringen. Bij de weinige voorstellingen die wel doorgaan, mogen bovendien maar 30 mensen aanwezig zijn. “Dat is natuurlijk heel anders spelen dan wanneer er een paar honderd mensen in de zaal zitten”, aldus Wim.

Terug naar oude leven
Wim hoopt dan ook, zoals iedereen dat doet, dat we snel weer het oude leven kunnen oppakken. Dit zal wel met nieuwe inzichten zijn en voor aardig wat mensen helaas ook met pijnlijke herinneringen. Maar zijn boek ‘Quarantaine’ is in ieder geval uiteindelijk een heel hoopvol boek.

‘Quarantaine’ van Wim Daniëls is uitgegeven bij uitgeverij Thomas Rap, 208 pagina’s, 19,99 euro, ISBN: 978 94 004 06 773, en onder andere te koop bij Boekhandel De Traverse. Ook verkrijgbaar als e-book.