Afbeelding
Foto: Ingezonden

Nederland leest ‘Het zwijgen van Maria Zachea’

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Vanaf 1 november is er weer Nederland Leest, de grootste nationale leescampagne. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal, maar een thema. Dit jaar is het thema ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’.

Het begon in Amerika met One Book, One City. Een actie die laat zien dat literatuur wel degelijk een breed publiek aanspreekt en dat het lezen van een goed boek niet alleen veel plezier verschaft, maar ook nog eens de blik verruimt. One Book, One City startte in Chicago in 2001 met de klassieker To Kill A Mockingbird van Harper Lee.

In Nederland werd Nederland Leest voor het eerst georganiseerd in 2006. Sindsdien organiseren de Bibliotheken in Nederland ieder jaar deze campagne in november. Exclusief voor hun leden. Dus voor iedereen die graag leest en graag over boeken praat.

Leden van de bibliotheek kunnen in hun bibliotheek een gratis boek ophalen. Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten. Dit jaar is dat de moderne klassieker Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer. Hierin wordt op fascinerende wijze een twintigste-eeuwse familiegeschiedenis ontvouwd die naadloos aansluit op het thema ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’. Elke familie heeft zijn verhalen. In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie. Deze uitgave heeft een exclusief nieuw nawoord met een update over hoe het nu met de familie gaat.

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek: Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer. Het thema van Nederland Leest voor 2020 sluit daar perfect bij aan: ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’. Aan de hand van dit thema krijgen lezers de mogelijkheid om in hun eigen geschiedenis te duiken met behulp van de bibliotheek: de geschiedenis van hun eigen familie of van het dorp of de streek waarin ze wonen, via Delpher.

Met behulp van Delpher kan worden gezocht in een gigantisch krantenarchief met ruim 13 miljoen krantenpagina’s die Delpher geheel gratis en vrij toegankelijk beschikbaar stelt. De persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden. Klik hier voor meer informatie.

Nagekomen bericht naar aanleiding van de persconferentie op dinsdag 3 november: 
In verband met onze tijdelijke sluiting, bewaren we deze ontroerende familiegeschiedenis voor je en is jouw exemplaar straks alsnog gratis bij ons in de bibliotheek op te halen (zolang de voorraad strekt).