Marlies (l) en Linda (r) bij de locatie De Regenboogschool (archieffoto)
Marlies (l) en Linda (r) bij de locatie De Regenboogschool (archieffoto) Foto: MooiSonenBreugel

Wat als na zeven jaar je droom uiteenspat, door een politiek besluit

Algemeen School

Het is er nog, kleinschalige voorschoolse kinderopvang met aandacht voor het kind en de ontwikkeling van het kind; een omgeving waar de eerste stapjes voor de toekomst van een kind worden gezet. In de wereld van de grote voorschoolse kinderopvangorganisaties zijn de kleinschalige uniek en kwetsbaar, maar niet onmisbaar, zo lijkt de gedachte van wethouder Jos de Bruin van de gemeente Son en Breugel. Want in het nieuw te bouwen schoolgebouw in Breugel is geen plaats voor voorschoolse kinderopvang.

Redacteur: Adrie Neervoort

Recentelijk heeft de gemeente gekozen voor nieuwbouw van een school voor onderwijs en niet voor een brede school; een gebouw waar alleen de groepen 1 tot en met 8 van zowel basisschool De Krommen Hoek als De Regenboog een plek zullen krijgen, los van elkaar of gefuseerd.

Unieke opvang
Een keihard besluit voor Marlies Koog en Linda van Vroenhoven van peuteropvang Op de Hoek. Alweer zeven jaar geleden begonnen zij een kleinschalige voorschoolse kinderopvang met veel aandacht voor de ontwikkeling van het kind van 2 tot 4 jaar. Veel kinderen hebben via deze unieke opvang een goede start gekregen in het basisonderwijs. Door die aandacht werd bijvoorbeeld al vroeg begonnen om een taalachterstand weg te werken of werd er op een ander vlak wat meer intensieve aandacht gegeven.

Randvoorwaarde
In de visie van Marlies en Linda is het daarbij belangrijk dat de opvanglocatie in een basisschool is, waardoor de overgang naar groep 1 een kleine stap is en waar de kinderen door de omgeving en de aanwezigheid van oudere kinderen extra positieve prikkels krijgen. De locatie is dus een randvoorwaarde voor een voorschoolse kinderopvang, niet alleen voor Marlies en Linda, maar ook voor de ouders van de op dit moment 65 kinderen die gebruik maken van deze wijze van opvang.

Besluit
Nu deze randvoorwaarde wegvalt door het besluit van de gemeente, vinden Marlies en Linda dat zij niets anders kunnen dan stoppen met de voorschoolse kinderopvang in Breugel. Het lijkt een plotseling besluit, waarvan ook wethouder De Bruin zegt dat hij erdoor verrast is. “Maar als we de beslissing uitleggen aan ouders, dan is er begrip, ook over de snelheid van het besluit”, aldus Marlies. Het is een proces dat al langer loopt, zo geeft Marlies aan. “Het is tijd dat de waarheid, zoals wij die beleven en zoals die voor ons heeft gespeeld, naar buiten komt.”

Uitbreiden
“Toen de plannen voor een nieuwe school duidelijk werden, hebben wij aan de hoofdbestuurder van PlatOO, Annemie Martens, laten weten dat we graag op de nieuwe locatie onderdak zouden willen krijgen. Behalve de peuteropvang zouden we willen uitbreiden met Buitenschoolse Opvang (BSO), zodat de gehuurde ruimte de gehele dag in gebruik zou zijn: naschoolse opvang voor kleuters en kinderen van 4 tot 12 jaar op één locatie. Dit plan werd met enthousiasme ontvangen door PlatOO. Natuurlijk was er de samenwerking met Korein als het om de BSO gaat. Maar de gemeente liet weten dat zij één aanbieder op één locatie ook wel zagen zitten, zonder een voorkeur uit te spreken”, vertelt Marlies.

Meerwaarde
Ook PlatOO zag de meerwaarde van de samenwerking volgens Marlies wel. Zij hadden namelijk al ervaring met de kleinschalige organisatie van Op den Hoek, die vooral heel flexibel was. Maar een keuze of een belofte was nog niet aan de orde, omdat er eerst nog een besluit moest komen over de locatie. Marlies en Linda gaven aan dat ze dat begrepen, maar ze wilden wel graag op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen. Alle gespreken daarna, ook binnen het team van de kinderopvang, zijn over de mogelijkheid van een opvang in de nieuw te bouwen school gegaan. “We spraken ook al met onze medewerkers over de mogelijkheden van hele dagen werken als we in de toekomst ook BSO gingen aanbieden. Er werden zelfs al pedagogische plannen hiervoor geschreven.”

Centraal onderdak
En toen kwam volgens Marlies uit het niets het bericht dat er ingestemd was met een raadsvoorstel door de politiek in Son en Breugel om geen brede school te bouwen, maar een school voor onderwijs. Dus een gebouw zonder ruimtes voor kinderopvang in welke vorm dan ook. De kinderopvang zou centraal onderdak krijgen in het project Breugel Bruist! Let wel, dit project is nog helemaal niet concreet.

Verkeers- en parkeeroverlast
Met dit voorstel is PlatOO akkoord gegaan; niet onbegrijpelijk, want zij hadden de nieuwbouw van een school voor kinderen van groep 1 tot en met 8 als prioriteit. De politiek heeft volgens Marlies gekozen om geen brede school te bouwen om de weerstand tegen de nieuwbouw van de school bij de omwonenden te breken. “De buurt voorzag nog meer verkeers- en parkeeroverlast met een kinderopvang die van 7.30 tot 17.30 uur geopend is. De weerstand tegen mogelijke verkeers- en parkeeroverlast is er schijnbaar niet op de aangewezen locatie van Breugel; misschien wel omdat er over de precieze locatie van de kinderopvang helemaal niets bekend is. Maar ook daar zal de drukte toenemen”, aldus Marlies.

Onderdeel van school
“Toen wij dus te horen kregen dat het raadsvoorstel was aangenomen, hebben wij direct een brief gestuurd naar de gemeenteraad, waarin we kenbaar maakten dat wij in de huidige school zaten en dus onderdeel waren van de school. Een partij nam daarop contact met ons op, en vertelde dat men helemaal niet wist dat wij in het huidige gebouw een ruimte huurden”, voegt Marlies toe.

Niet geïnformeerd
Wethouder De Bruin heeft nu niet, en ook vooraf niet, met de directie van kinderopvang Op de Hoek gesproken. De gesprekken die er vooraf waren, zijn gevoerd met Annemie Martens van PlatOO en een ambtenaar van de gemeente, die nauw betrokken was bij de nieuwbouw. “Het is dan ook vreemd”, volgens Marlies, “dat wethouder De Bruin in de raadsvergadering van donderdag 5 november laat weten dat hij verbaasd is dat wij stoppen en dat hij nog altijd bereid is om te kijken naar de mogelijkheden. Is hij dan niet geïnformeerd door zijn ambtenaar die bij het laatste gesprek met ons en PlatOO aanwezig was? Want in dat gesprek maakten zowel de ambtenaar als PlatOO duidelijk dat er geen plek was voor een kinderopvang in de nieuw te bouwen locatie.

Stoppen
“Direct daarna hebben wij besloten om te stoppen. Het besluit strookt niet met onze visie en is onbetaalbaar voor onze onderneming. Wij kunnen geen nieuwbouw betalen en over mogelijke huur is er veel onduidelijkheid. Op dit besluit hebben wij noch van PlatOO, noch van de gemeente een reactie gehad; wel van ouders die het allemaal niet meer begrijpen”, aldus de twee onderneemsters.

Reactie wethouder Jos de Bruin
De verantwoordelijk wethouder laat in een reactie weten dat hij niet beter weet dan dat Kids in Town Op de Hoek peuterwerk (geen kinderopvang) aan kinderen van 2-4 jaar aanbiedt, de zogenaamde voorschoolse educatie. De peuters gaan tot uiterlijk 12.30 uur naar school. Kids in Town heeft een huurovereenkomst met het bestuur van basisscholen De Regenboog en De Krommen Hoek. Er is sprake van een private overeenkomst tussen het schoolbestuur (PlatOO)en een commerciële partij (Kids in Town).

Daling leerlingenaantal
Beide scholen hadden vanwege de daling van het leerlingenaantal te maken met leegstand. Sturen op een efficiënt gebruik van beschikbare ruimte is dan minder noodzakelijk. Nu deze scholen samengaan onder één dak op de locatie van De Krommen Hoek, is het allereerst een zaak van PlatOO om in overleg te treden met haar huurder en te kijken of er binnen de nieuwbouw ruimte is voor voorschoolse educatie.

Communicatie
Kids in Town is van ieder raadsvoorstel per e-mail in kennis gesteld door onze ambtenaar voor onderwijs. Zij zijn aldus op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Er is in de herfstvakantie een uitnodiging voor een gesprek verstuurd, op initiatief van Kids in Town, waarop de gemeente instemmend heeft gereageerd. Het schoolbestuur had de uitnodiging nog niet geaccepteerd, mogelijk vanwege de herfstvakantie. Kids in Town heeft vervolgens via Facebook gecommuniceerd dat zij met ingang van komend schooljaar haar activiteiten staakt. Wethouder De Bruin: “Ik was verrast door dit besluit, in de veronderstelling dat partijen nog in overleg waren, maar ook vanwege het feit dat de gemeente dit via Facebook moest vernemen.”

Uitnodiging
De wethouder zegt dan ook op dit moment helaas niet anders te kunnen concluderen dat Kids in Town geen enkel onderdeel meer wenst uit te maken van de nieuwe school op de plaats van De Krommen Hoek, en men geen ruimte biedt voor alternatieven. Volgens De Bruin is vrijdag 6 november, twee weken na het besluit van Kids in Town, een uitnodiging per e-mail gestuurd voor een gesprek; hierop is (nog) geen reactie ontvangen.

Gesprek
Inmiddels, zo laten Linda en Marlies weten, hebben zij de uitnodiging beantwoord. Zij laten in de mail weten dat zij niet begrijpen dat er nu ineens wel een gesprek gewenst is, aangezien dat een maand geleden nog niet het geval was. Zij hebben het gevoel dat, nu het begint te rommelen, er het besef komt dat een gesprek noodzakelijk is.

Wethouder Jos de Bruin (archieffoto)