Fieke Merks nog zonder huwelijksring
Fieke Merks nog zonder huwelijksring Foto: Wil Feijen

En wat is daarop uw antwoord? Nee!

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Nee! Dat was het antwoord dat Fieke Merks (29) en Mark van Gerwen (33) gaven toen buitengewoon ambtenaar en zanger Xander de Buisonjé tijdens ‘de huwelijksplechtigheid’ de bekende zin ‘En wat is daarop uw antwoord?’ uitsprak. Met een ludiek filmpje dat van ‘de huwelijksplechtigheid’ is gemaakt, liet het bruidspaar hun genodigden weten dat ze wel op 30 oktober wilden trouwen, maar dat ze door alle coronamaatregelen hun huwelijk voor de tweede keer moesten uitstellen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Terug naar het begin. In november 2019 begonnen de plannen om te gaan trouwen te borrelen bij Fieke en Mark. De datum was snel geprikt: 3 juli 2020. Fieke: “Op deze dag hadden wij 12,5 jaar een relatie en dat was voor ons een reden om een feestje te geven. Op dit feest zouden wij ’s avonds elkaar het ja-woord geven, terwijl de genodigden dachten dat ze uitgenodigd waren voor een gewoon feestje.” Om het feestje wel een beetje speciaal te maken, hadden ze een ‘dresscode’ op de kaart erbij gezet en de woorden ‘be on time’.

Geheim
Behalve de wederzijdse ouders, broer, zus, getuigen van het bruidspaar en twee ceremoniemeesters wist niemand dat Fieke en Mark elkaar het ja-woord zouden geven. Ze hadden zelfs nog een verrassing voor de gasten in petto: oud-dorpsgenoot en zanger Xander de Buisonjé zou het paar in de echt verbinden. Alleen het coronavirus gooide roet in het eten. “Het aantal gasten dat uitgenodigd was, moest minder worden, we moesten op anderhalve meter van elkaar blijven staan en feliciteren moest gedaan worden op een manier waar wij niet achter konden staan, maar waar we wel begrip voor hadden. Daarom hebben we besloten om onze trouwdag uit te stellen naar 30 oktober.”

Spectaculaire wijze
Om alle gasten op tijd te laten weten dat het verrassingsfeest niet doorging, hebben Fieke en Mark een foto laten maken met daarop de tekst dat ze gingen trouwen en dat dit op ‘spectaculaire wijze’ ging gebeuren. “We wilden natuurlijk wel dat iedereen erbij was op 30 oktober”, aldus Fieke. Een week voordat ze in de echt zouden worden verbonden door Xander, ontving het aanstaande bruidspaar een videoboodschap van hem. Fieke: “Hij sprak mooie, warme woorden richting ons en we voelden het echt als een hart onder de riem. Hij sloot af met de woorden ‘tot 30 oktober’.

Andere plannen
Maar de ontmoeting op 30 oktober werd 19 oktober. “Door de nieuwe maatregelen die bekend werden gemaakt, hebben we weer ons huwelijk moeten uitstellen. We wilden groots uitpakken, maar dat kon niet. Daarom hebben we ervoor gekozen om het huwelijk uit te stellen”, aldus het bruidspaar. Ze hadden bedacht dat de boodschap van het verzetten op een spectaculaire wijze gebracht moest worden. “We hebben contact gezocht met het management van Xander, met het verzoek of de zanger een videoboodschap zou willen inspreken, zodat wij die aan al onze gasten konden toesturen. Maar het management en Xander hadden hele andere plannen en legden dit aan ons voor. Wij waren meteen enthousiast”, lacht Fieke.

Bijzonder script
Op 19 oktober kwamen ze naar Son en Breugel en hebben ze een bijzonder script uitgewerkt. Mark trok thuis zijn trouwkostuum aan en Fieke ging samen met hun driejarige dochter Jackie, die tevens bruidsmeisje was, en bruidsjonker Luc (10), het zoontje van een nichtje van Fieke, naar La Sonnerie om zich daar klaar te maken voor de grote dag. Het team van Xander maakte in de tussentijd video-opnames in huis, onderweg naar de trouwlocatie, van het aankleden van het bruidspaar, van Fieke dat zij de trap afloopt richting Mark en dat ze samen naar het altaar lopen, waar Xander klaarstond om de bekende woorden van de huwelijksgelofte uit te spreken. “Het was zo mooi, en zo echt. Het was alsof we echt gingen trouwen. Het enige verschil was dat er geen familie en geen genodigden bij waren. Het personeel van La Sonnerie figureerde als gasten”, blikken Fieke en Mark terug.

Nee zeggen
Toch was het nee zeggen niet zo eenvoudig als het lijkt op het filmpje. “We hebben het vier keer opnieuw moeten doen”, lacht Fieke. “Ik had het voor geen goud willen missen om zo’n bijzondere boodschap voor onze familie, vrienden en genodigden te maken, alhoewel er toch niets boven een echte huwelijksvoltrekking gaat.” Ze hebben het filmpje op 30 oktober online gezet en naar alle genodigden gestuurd, waarop ze veel positieve reacties hebben gehad. Wanneer het huwelijk van Fieke en Mark nu gaat plaatsvinden is nog niet bekend. Ze zijn wel bezig met het plannen, maar houden ook de maatregelen omtrent het coronavirus goed in de gaten. “Ik weet zeker dat het antwoord op die bekende vraag dan ‘ja’ is en dat we het in één keer goed doen”, zegt Fieke met een lach op haar gezicht.

Xander proost samen met het bruidspaar in spé Fieke en Mark