Losliggende tegels op de stoep in de Van den Elsenstraat
Losliggende tegels op de stoep in de Van den Elsenstraat Foto: Wil Feijen

Lezerspodium: Gladde straatbanden en loszittende stoeptegels aangepakt

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel - Het burgerinitiatief van Martien Kroon (gepensioneerd huisarts) in deze krant om melding te maken bij VOOR U! van valpartijen in het dorp, heeft zeker wat teweeg gebracht in de gemeenteraad. Alle fracties zijn het erover eens dat de gladde straatbanden en loszittende stoeptegels aangepakt dienen te worden.

Nogmaals, er is al veel gerealiseerd aan dit onderhoud, maar er moet ook nog heel veel gebeuren. Hier kan en mag men niet te lang mee wachten en behoort voorrang te krijgen. Het college gaat zich erover buigen wat de mogelijkheden zijn om de gladde stoepranden ruw te maken.

In de raadsvergadering van 12 november heeft VOOR U! een motie ingediend die verder ging dan alleen het opruwen van de gladde trottoirranden, maar vanwege de hoge meerkosten van de uitgebreide aanpak heeft deze motie het niet gehaald. Onbegrijpelijk want kosten mogen niet opwegen tegen de veiligheid. En zeker niet als telkens wordt gepretendeerd dat wij een financieel gezonde gemeente zijn. Wel komt dit onderwerp aan bod in de komende commissie van grondgebiedzaken. VOOR U! vindt dat kostenafweging geen argument mag zijn als het om de veiligheid van onze inwoners gaat!

Veel ongelukken zijn door de betrokkenen gemeld bij de gemeente, maar hebben geen reactie gekregen. Ook niet na herhaling van de melding. Zoals een slachtoffer opmerkte: “De gemeente heeft mij letterlijk en figuurlijk laten vallen!”

Niet alleen meldingen van valpartijen kwamen binnen bij VOOR U!, ook verzoeken van inwoners om de kleine opstekende randen in het centrum gelijk te maken met de straat/stoepen om ook zo valpartijen te voorkomen. Een drempelvrij centrum. Zeker als opgewaaid blad tegen de lage rand ligt is niets te zien van een verhoging/verlaging in het straatbeeld. Precies zo als er sneeuw ligt.

Verschillende inwoners merkten op dat zij vaak over boomwortels of over de weg moeten lopen omdat de hagen van de voortuintjes ver over het trottoir groeien. Bijna niet te doen als je met een rollator loopt. Met geparkeerde auto’s op de stoepen hetzelfde.

Of men nu gebruik maakt van een rollator/rolstoel of men is goed ter been, ons dorp behoort veilig te zijn voor alle mensen. Mede door dit burgerinitiatief en de reacties daarop zal hier hopelijk snel werk van worden gemaakt.

Namens VOOR U!
Marianne van der Putte-Verhoeven