Een krut zou zeker niet misstaan op de rotonde
Een krut zou zeker niet misstaan op de rotonde Foto: MooiSonenBreugel

Waarom geen krut in plaats van een zwerfkei op de rotonde

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - In deze krant stond woensdag 11 november een artikel over het idee van de raad om een symbool te plaatsen op een rotonde in Son en Breugel, dat aandacht vraagt voor een betere sociale acceptatie, weerbaarheid en veiligheid van de LHBTI-gemeenschap (homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en intersekse personen).

Redacteur: Adrie Neervoort

Het idee kwam van D66, Voor U!, CDA, PvdA/GroenLinks en Dorpsvisie. VVD en Dorpsbelang vulden dit idee nog aan met de opmerking dat het ook een symbool zou moeten zijn voor de diversiteit waar de gemeente voor staat. Als symbool was een zwerfkei gekozen die in de regenboogkleuren op een rotonde in Son en Breugel geplaatst zou moeten worden. Iedereen die in Son en Breugel woont, werkt of op bezoek komt, kan dan zien dat Son en Breugel voor iedereen een gastvrij dorp is.

Krut of zwerfkei
Willem Berkers, beeldend kunstenaar uit Son en Breugel, vond het een sympathiek idee, maar vroeg zich af waarom er gekozen is voor een zwerfkei: “Een symbool dat veel beter past bij Son en Breugel is de dennenappel, oftewel de ons zo bekende krut.” De dennenappel, in dialect krut genoemd, werd in vroegere tijden zelfs gesprokkeld en gebruikt als goedkope brandstof voor in de haard.

Symbool
De krut staat symbool voor Son en Breugel; zo wordt in carnavalstijd Son en Breugel Krutjesgat genoemd. Door het plaatsen van de krut op een rotonde is het, voor iedereen die dit verkeersknooppunt nadert, weer thuiskomen in gastvrij Son en Breugel.

Hufterbestenige dennenappel
Ook over de uitvoering heeft Willem al nagedacht: “Een grote betonnen hufterbestendige dennenappel van circa twee meter, in alle kleuren, dus niet alleen in regenboogkleuren.” Nu zijn er al enkele rotondes in Son en Breugel ‘geadopteerd’ door bedrijven; bedrijven die ervoor zorgen dat de rotonde er altijd prachtig uitziet.

Mogelijkheid
Willem ziet daar juist weer een mogelijkheid in. Wellicht wil een bedrijf dat een rotonde heeft ‘geadopteerd’ door het plaatsen van deze krut laten zien dat zij ook voor iedereen een gastvrij welkom hebben.