Afbeelding
Foto: Schijndel Hoortechniek

OZB-verhoging moet zorgen voor financiële reserves in Son en Breugel

Algemeen Politiek

De begroting van de gemeente Son en Breugel is woensdag 11 november goedgekeurd; dit gebeurde door een meerderheid van de raad. Ondanks het verzet door Dorpsbelang en VVD in de raad over de voorgestelde verhoging van de OZB in de begroting, werd dit toch goedgekeurd als onderdeel van de begroting.

Redacteur: Adrie Neervoort

Eef van Turnhout (Dorpsbelang) begreep de verhoging niet, zeker nadat er door meevallers vanuit Den Haag juist meer geld was dan eerder voorzien. Ook Kees Vortman (VVD) sprak zijn verbazing uit over de OZB-verhoging in de begroting: “Verhogen terwijl wij geen tekorten hebben als gemeente, je moet als gemeente geen geld oppotten”, zo hield hij de voorstanders van een verhoging van de OZB in de raad voor.

Nu investeren
Jelle de Jong (DorpsVisie) verdedigde de verhoging: “We moeten juist nu investeren. Als we over vier jaar kijken, dan klopt het dat het financieel goed gaat. Maar wat als de meerjarenbegroting anders uitpakt?” De OZB-verhoging zorgt er volgens hem juist voor dat er dan ook een sluitende begroting is.

Een euro meer
Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) vond het allemaal maar een storm in een glas water, want, zo stelde hij, de verhoging van de OZB is voor iemand met een middeninkomen uiteindelijk maar één euro per maand meer. Lastenverlichting voor onze inwoners komt er wat hem betreft niet door de OZB niet te verhogen. “Laten we mensen, die echt in de problemen zitten, helpen”, aldus Joris.

Meerderheid
Ondanks de onzekerheden in de toekomst is er een sluitende meerjarenbegroting; dit was geen reden voor VVD, Dorpsbelang en Voor U! om met de begroting in te stemmen. Een meerderheid van de raad, CDA, DorpsVisie, PvdA/GroenLinks en D66, deden dit wel.