Huisarts De Groot bij MC De Linden
Huisarts De Groot bij MC De Linden Foto: Wil Feijen

Het lijkt de goede kant op te gaan

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - De cijfers van het aantal positief besmette personen in Nederland gaan gestaag omlaag de afgelopen dagen, alsmede het aantal opnames in het ziekenhuis. De maatregelen die door het kabinet zijn afgekondigd, lijken hun vruchten af te werpen. Ook in Son en Breugel is het aantal dorpsgenoten dat positief getest is, gestabiliseerd, nadat er een behoorlijke stijging te zien was de afgelopen weken.

Redacteur: Emmy Grit

“Ondanks deze stabilisatie kunnen de teugels nog niet losgelaten worden”, aldus huisarts Christian de Groot van Medisch Centrum De Linden. “We zitten nog steeds middenin de tweede golf en de maatregelen moeten we echt nog steeds goed blijven opvolgen. We zijn er nog niet en we moeten op onze hoede blijven. Het isolatiespreekuur blijft daarom nog steeds open.”

Contact opnemen

Patiënten met coronagerelateerde klachten kunnen met de assistentes contact opnemen, waarna beoordeeld wordt of de patiënt door de huisarts gezien moet worden tijdens het isolatiespreekuur. De huisarts: “Op het isolatiespreekuur zien we dagelijks twee à drie patiënten; zij hebben milde tot ernstige klachten. Patiënten met ernstige klachten worden thuis bezocht; dit aantal wordt wel minder.” Patiënten met coronagerelateerde klachten die niet voor het isolatiespreekuur worden uitgenodigd, kunnen een afspraak maken bij de GGD voor het laten afnemen van een test.

Reguliere zorg
Dokter De Groot benadrukt nogmaals dat de reguliere zorg nog steeds doorgaat en dat patiënten met niet coronagerelateerde klachten een afspraak kunnen maken. “Het is fijn als patiënten een afspraak maken via de MijnGezondheidsApp: er kunnen e-consults ingepland worden en de huisartsen hebben dan vaak dezelfde dag nog contact met de patiënt.”

Rijbewijskeuring
Patiënten die een afspraak maken voor een rijbewijskeuring, dienen dit via de assistente in te plannen en niet digitaal. Zij worden namelijk eerst voor een aantal controles, waaronder de controle van het gezichtsvermogen, gezien door de assistente. Daarna wordt de patiënt gezien door de huisarts voor verdere controle.

Griepspuit

In de afgelopen weken zijn er veel griepspuiten gezet in Medisch Centrum De Linden. Huisarts De Groot kijkt dan ook tevreden terug op deze periode: “De opkomst was beduidend hoger dan andere jaren, ondanks de oproep in de media om als gezonde 60+’er misschien niet te komen voor een vaccinatie, omdat er op andere plekken te korten waren door een hogere opkomst. Mochten er nog patiënten zijn die in de kwetsbare groep zitten en de vaccinatie niet hebben gehaald, dan kunnen zij hiervoor een afspraak maken, zodat deze alsnog gezet kan worden. Er worden geen nieuwe uitnodigingen verstuurd.”

Laatste update
Op dinsdag 17 november meldde het RIVM dat het aantal gemelde coronabesmettingen de afgelopen week opnieuw is gedaald. In totaal zijn er 5915 minder coronabesmettingen ten opzichte van een week eerder. Het totaal is verminderd van 43.621 naar 37.706. De daling van het aantal van deze week is minder sterk dan die van twee weken geleden.

Op dit moment zijn 1496 ziekenhuisopnames op verpleegafdelingen gemeld, dit zijn er 24 minder dan een week eerder. Het aantal ziekenhuisopnames op de Intensive Care is 224, terwijl dit vorige week nog 275 was, een daling van 51 patiënten. Ook het aantal sterfgevallen is gedaald; 565 vorige week en deze week 479, een daling van 86.

Het aantal dorpsgenoten dat positief getest is op het coronavirus, is volgens de cijfers van het RIVM gezakt van 86 naar 60 personen.