Sinds vrijdag 20 november is dit beeld verleden tijd
Sinds vrijdag 20 november is dit beeld verleden tijd Foto: Wil Feijen

Gemeenteraad neemt kritiek op slecht onderhoud serieus

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Eind september gaf wethouder Boersma in een interview in DeMooiSonenBreugelKrant te kennen dat hij de kritiek van inwoners op het beleid ten aanzien van het onderhoud van de openbare ruimtes niet terecht vond. De gemeenteraad dacht er kennelijk anders over en besloot dat er op korte termijn meer moet gebeuren.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

Het begon allemaal in de zomer, toen voormalig huisarts Martien Kroon liet weten dat hij door het slecht onderhouden trottoir lelijk gevallen was met zijn fiets. Vervolgens kwamen er meer klachten bij de redactie terecht van inwoners die het onderhoud ronduit onvoldoende vonden.

Vragen voorleggen
Dat was de reden voor de redactie van deze krant om eind september de wethouder een aantal vragen voor te leggen. Wethouder Boersma verklaarde toen dat het onderhoud van de trottoirs en het groen weliswaar nog niet overal goed was gebeurd, maar dat het volgend jaar wel in de planning stond. Met betrekking tot de granieten stoeptegels in het centrum volstond hij met de mededeling dat deze jaren geleden waren aangelegd en dat hij er niets meer aan kon doen.

Reacties
De reacties op dit interview waren niet mals. Via social media en mails naar de redactie lieten vele inwoners weten het absoluut niet eens te zijn met de zienswijze van de wethouder. Er bleek forse kritiek te zijn en men wilde zich niet zomaar neerleggen bij de huidige aanpak. Eind oktober is de redactie op pad gegaan met drie inwoners, die wilden laten zien hoe slecht het onderhoud werkelijk is en dat dit al jaren speelt.

Op de agenda
Eric van de Ven, Ezra Ruina en Hans Poppelaars lieten zien wat zij bedoelden en maakten duidelijk dat de gemeente echt tekortschiet. Wederom ontving de redactie talrijke steunbetuigingen van lezers. Enkele politieke partijen pakten dit onderwerp op en het werd op 11 november in de gemeenteraad geagendeerd. Blijkbaar is men toch geschrokken van het feit dat dit onderwerp enorm leeft onder de dorpsgenoten.

Besluit
Besloten werd dan ook dat de trottoirs onder handen genomen moeten worden en dat dit een van de actiepunten van de gemeente voor volgend jaar zal worden. Verder gaat de gemeente onderzoeken of de gladde natuurstenen in het centrum opgeruwd kunnen worden en worden de fietspaden beter onderhouden.

Democratie
Het kwam als een verrassing dat afgelopen week de werkzaamheden waren begonnen op het Dommelpad; de losliggende tegels van zowel het wandel- als het fietspad liggen weer vast. Het Dommelpad was een van de wegen die als heel slecht onderhouden genoemd werd. Kortom, de burger roept, de krant geeft de stem en de politiek luistert; dat noemen ze democratie.