Rob houdt een zelfgemaakte lamp vast
Rob houdt een zelfgemaakte lamp vast Foto: Wil Feijen
ingezonden mededeling

Unieke handmade lampen van Picusled

Algemeen zakelijk

Son en Breugel - Rob Alferink uit Son en Breugel heeft ruim tien jaar geleden het bedrijf Picusled opgericht. Zijn zelfgemaakte lampen ogen bijzonder fraai en geven een oosterse sfeer met een Hollands tintje. Elke lamp is uniek en bestaat uit honderden houten onderdelen.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel
Fotograaf: Wil Feijen

Rob is van huis uit natuurkundige en heeft een ingenieursbedrijf voor ledverlichting. Met deze achtergrond begon hij een nieuwe zaak met de naam Picusled. Picus betekent specht en staat voor het precieze en ambachtelijke werk met de verschillende houtsoorten, zoals eiken, beuken, esdoorn en Amerikaans noten, die hij gebruikt voor de productie van de lampen.

Aparte sfeer
De lamp die Rob op de foto laat zien, kent ongeveer 200 onderdelen die handmatig gezaagd en aan elkaar gezet worden. De techniek en de motieven zijn oosters en van Japanse origine, Kumiko genoemd. In Japan worden met name de bekende kamerschermen volgens de Kumiko-techniek gemaakt. Achter het houten frame zit Japans papier dat samen met de ledverlichting een aparte sfeer creëert.

Hollandse symbolen

In deze motieven integreert Rob ook meer Hollandse symbolen, zoals bijvoorbeeld de tulp. In het begin was het ‘vallen en opstaan’ totdat Rob echt tevreden was met zijn creaties. Inmiddels hebben de lampen een professionele uitstraling en worden ze goed ontvangen in Nederland, maar ook in het buitenland; recentelijk zijn er zelfs lampen in Luxemburg en Canada verkocht.

Pionier
Kumiko is nog weinig bekend in ons land en Rob ziet zichzelf dan ook als een pionier die de techniek van de ledverlichting combineert met een nieuwe ontwerpstijl. Elke lamp is uniek en met de hand gemaakt, voor de echte liefhebbers. Rob: “Als je een standaard lamp wilt kopen, kun je beter bij IKEA terecht; dan ben je ook aanzienlijk goedkoper uit.”

Informatie
Wil je meer weten over deze handmade lampen en het bedrijf Picusled, dan kun je een kijkje nemen op www.picusled.com.