Commissie Grondgebiedzaken in januari 2020 op werkbezoek Zuiderkruislaan - Orionlaan (archieffoto)
Commissie Grondgebiedzaken in januari 2020 op werkbezoek Zuiderkruislaan - Orionlaan (archieffoto) Foto: @MooiSonenBreugel

Plan voor 45 nieuwbouwwoningen in Breugel goedgekeurd

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De plannen die moeten leiden tot de bouw van 45 woningen op de ontwikkeling Planetenlaan - Eind zijn goedgekeurd; zo oordeelde de commissie Grondgebiedzaken maandag 23 november. Alleen Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) vond het jammer dat het gehele project toch niet werd ‘gespiegeld’: daardoor zouden de geplande rijtjeswoningen aan de zijde van de Planetenlaan komen te staan, wat het plan volgens hem beter zou maken.

Redacteur: Adrie Neervoort

Het spiegelen van het plan werd volgens wethouder John Frenken door betrokken stedenbouwkundigen afgeraden en dus hebben de omwonenden er geen moeite mee dat het niet doorgaat. Dat was dan ook het enige puntje van kritiek op het plan vanuit de commissie. Verder was er alleen maar lof voor de wijze waarop wethouder Frenken het plan had aangepakt. Volgens de wethouder was het een mooi voorbeeld van burgerparticipatie, waarbij de omwonenden constructief hebben bijgedragen aan het uiteindelijke plan.

Aandachtspunten
De wethouder was samen met de omwonenden naar de bewuste locatie gegaan en er was ook een digitale informatieavond voor de omwonenden met een aantal vervolggesprekken. Daarbij kwamen een aantal aandachtspunten naar voren, zoals een andere ontsluitingsstructuur van de woonwijk, geen rijwoningen achter de bestaande woningen in verband met zicht en privacy, behoud van een groenstrook achter de bestaande woningen, meer ruimte tussen de bestaande woningen en de nieuwe woningen, geen ‘parkeerkoffer’ achter de bestaande woningen, spiegeling van de hele woonwijk, tweekappers achter de bestaande woningen en de nieuwe rijwoningen aan de zijde van de Planetenlaan.

Dik tevreden
Veel van de aandachtspunten zijn opgelost in het huidige plan van 45 woningen. “Men was dik tevreden”, aldus de wethouder. Het uiteindelijke plan, dat nu verder zal worden uitgewerkt, bevat 45 woningen, waarvan vier sociale koopwoningen, vijf middeldure huurwoningen, zestien middeldure koopwoningen en twintig dure koopwoningen. De wethouder: “Nu kan de bestemmingsprocedure gestart worden, en daarmee kom ik weer naar de raad.” Met deze opmerking liet wethouder Frenken weten dat het plan later nog wel goedgekeurd moet worden door de raad. In dit proces hoort natuurlijk ook nog de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het plan. Door de gekozen weg hoopt de wethouder dat dit niet het geval zal zijn.