Ernst van Veldhoven
Ernst van Veldhoven Foto: Ingezonden

Elektronische muziek in de spotlights

Algemeen Muziek

Son en Breugel - Onze gemeente heeft gelukkig een rijke traditie aan artiesten en evenementen die symbool staan voor de klassieke stroming. Naast klassieke muziek wordt dan vaak gesproken over popmuziek en rockbandjes, die optreden op het Kerkplein, in zalen als het Vestzaktheater of gewoon in de kroeg.

Redacteur: Ivo van Hoek

Toch blijft de meest moderne stroming, dancemuziek, nog te vaak onder de radar in ons muzikale dorp. Onterecht, want deze stroming is mede door het ADE (Amsterdam Dance Event) naast klompen en tulpen hét exportproduct geworden van Nederland.

Nooit te oud
Hoewel hij Abraham al heeft gezien is de Breugelse dj Ernst van Veldhoven een mooi voorbeeld dat je nooit te oud bent om hele generaties te inspireren. Drie jaar geleden is hij gestart toen zijn vrouw hem een dj-cursus cadeau gaf voor zijn verjaardag. Ernst: “Omdat ik zelf vroeger al wel aan het klooien ben geweest met dance music, zei ik regelmatig tegen haar dat ik dit graag weer eens op zou willen pakken.”

Uitdaging
Al na één les wist Ernst het: er moest en zou een dj-draaitafel komen, de Pioneer RX2, om los te kunnen gaan op alle samples en geluidseffecten. “Na drie jaar oefenen met mixen werd het alleen maar interessanter. Mijn volgende uitdaging was het zelf componeren, arrangeren en produceren van muziek, en daar ben ik bijna twee jaar geleden mee begonnen met behulp van een speciaal muziekproductieprogramma”, aldus deze leergierige dj.

Uptempo nummers
Omdat Ernst een voorliefde heeft voor de meer uptempo nummers kon hij zich focussen op de substroming EDM en de zgn. Club House waar het ritme zich veelal afspeelt rond de 130 bpm (beats per minute). “Dat tempo is geweldig om op te dansen en niet zo hard of hysterisch dat je gaat stuiteren. Naast wel 10.000 verschillende samples, die je opnieuw compleet kunt aanpassen, maak ik graag en dankbaar gebruik van zang in mijn nummers. Dit ondersteunen van de melodie met a capella zangers en zangeressen is een soort kruisbestuiving. Voor hen is het ook een prachtige manier om naam te maken in de muziek”, vervolgt de muziekliefhebber.

Voorbeeld
Zelfs zijn vrouw Moniek heeft een bijdrage met een veel gebruikte sample waarin ze zijn artiestennaam zingt: Deejay Viejo, hetgeen wat beter bekt in het Engels. Dit verknippen van samples gaat zelfs zo ver dat prachtige stemmen van operazangeressen verwerkt kunnen worden. Een mooi voorbeeld daarvan op zijn nieuwe ep is het nummer ‘I can close my eyes and see’.

Inspiratie
Voor zijn dagelijkse werk als accountmanager is Ernst vaak op pad in het buitenland en dan neemt hij zijn laptop, keyboard en harddisk mee om vanuit zijn hotelkamer nieuwe nummers te bedenken. “Soms heb ik zoveel inspiratie dat binnen enkele uren een nieuw nummer ontstaat”, besluit de muziekliefhebber uit Breugel.

Tweede album
De officiële release van zijn debuutalbum ‘Dance, Dance, Dance Vol. 1’ was vorige maand en staat inmiddels op talloze streamingdiensten als ITunes en Napster. Ook via Spotify kun je deze nummers gemakkelijk opzoeken en afspelen. Er helpt geen vaccin tegen zijn dansvirus, dus is Ernst alweer aan de slag om rond de zomer van 2021 zijn tweede album klaar te hebben. Tot die tijd draait de wereld door en luisteren we op ons zolderkamertje naar dansbare muziek, in afwachting van het opheffen van de lockdown.