Projectkoor Quodlibet (archieffoto)
Projectkoor Quodlibet (archieffoto) Foto: Greetje van Son

Het lied ‘Stille Nacht’ krijgt andere betekenis

Algemeen Muziek

Son en Breugel - Een van de vaste kerstnummers van QuodLibet ‘Stille Nacht’ krijgt dit jaar een totaal andere betekenis. Ondanks dat het kabinet een kleine versoepeling aankondigde op 17 november bleek dat er op de website van het RIVM nog een toevoeging stond die niet tijdens de persconferentie is vermeld. Op een subpagina op de RIVM-website stond te lezen dat het koren wordt verboden om samen te zingen. Door deze regel kan het concert dat vrijdag 18 december zou plaatsvinden, niet doorgaan.

Dit nieuws overviel de leden van projectkoor QuodLibet. Zij hadden naar minister-president Mark Rutte en Hugo de Jonge geluisterd, maar geen van allen had op de site van het RIVM gekeken. Het Vestzaktheater mag weer open, maar de koorleden mogen niet repeteren. Binnen in huis mag je drie mensen ontvangen, maar die mogen niet zingen, waardoor deze optie ook wegvalt. Als dat wel mogelijk was geweest, dan had het projectkoor met twee kwartetjes kunnen repeteren voor het kerstconcert.

Het kerkbestuur van de Protestantse kerk liet nog weten dat het projectkoor welkom was op 18 december, maar ook zij hadden niet op de subpagina gekeken. De Cantorij zal dus ook niet zingen met Kerst.

Koorlid Femia van Alphen heeft inmiddels een aanvraag gedaan bij de gemeente om ontheffing/ toestemming te krijgen om met de acht koorleden drie keer te mogen repeteren en daarna het concert op te nemen met een livestream, zodat de mensen het kerstconcert met Kerst toch thuis kunnen beluisteren. Door verschillende mensen uit het vak en korennetwerk is een brandbrief en petitie gestuurd naar de beleidsmakers.

De koorleden vinden het onbegrijpelijk dat er in februari/maart veel besmettingen waren bij koren, maar na de zomerstop eigenlijk niet meer. Er is nooit komen vast te staan dat de paar besmettingen die er zijn geweest sinds september gerelateerd waren aan het samen repeteren. Er werd gezongen, met inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen en voorschriften. In het begin werd zelfs nog buiten gerepeteerd. Nu het RIVM buiten ook nog maar vier mensen bij elkaar toestaat, vervalt deze optie ook.

Voor project QuodLibet is ‘Stille Nacht’ ook echt een stille nacht.