Afbeelding
Foto: ©Heemkunde Son en Breugel

Wie, weet, waar, wanneer?

Algemeen Heemkunde

Son en Breugel - Bij de beschrijving van foto’s hanteert de Heemkundekring het principe van de 4 W’s: Wie en Wat staat er op de foto, en Waar en Wanneer is de foto gemaakt. Soms kunnen we niet alle vragen beantwoorden. Wilt u ons helpen?

Tegenwoordig is het heel normaal dat schoolverlaters (groep 8 van de basisschool) bij hun afscheid een toneelstukje of musical opvoeren. Vaders, moeders, opa’s en oma’s komen op het spektakel af en het is er altijd een gezellige boel. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw ging dat meestal heel anders. De zesdeklassers van de lagere school gaven de meester een handje; de meester gaf op zijn beurt – als hij goed geluimd was - de leerling nog een wijze raad mee, en dat was het dan wel zo’n beetje. Een van de eerste scholen die dat saaie patroon doorbrak, was de Nutsschool. Door de vele (niet-katholieke) nieuwkomers in Son en Breugel in de jaren vijftig was er behoefte ontstaan aan dit soort neutrale scholen. Met deze scholen kwamen ook nieuwe, moderne ideeën het onderwijs binnen.

Een van die scholen was de Nutsschool aan de Nachtegaallaan in Son. Toen bijgaande foto werd gemaakt, zat het schooljaar 1962-1963 er bijna op. De leerlingen van de zesde klas stonden op het punt de school te gaan verlaten en een nieuwe levensfase binnen te treden. Het leek het schoolbestuur een goed idee om het afscheid met een diner te bezegelen. In een restaurant in Best werden plaatsen gereserveerd en fotograaf Piet Vriens werd gevraagd deze belangrijke gebeurtenis vast te leggen. Op de foto (N63-07-34) kijken vier leerlingen en meester Van de Perk recht in de lens. De vijfde leerling geheel links aan tafel staart wat mismoedig naar zijn stukje geroosterd brood. Je ziet hem denken: “Was ik toch maar met mijn vriendjes gaan voetballen.” De jongen die vierde van links zit, zou Van de Poel heten. De namen van de overige leerlingen zijn niet bekend. U begrijpt het al: wat zijn de namen van de onbekende leerlingen? Herkent u zichzelf misschien of kent u de namen van klasgenootjes, laat het ons weten.

Behalve deze foto staan er op onze website nog drie andere foto’s die gemaakt zijn tijdens dit afscheidsdiner (N63-07-29, N63-07-37 en N63-07-38). Ook de namen van de daarop voorkomende leerlingen en onderwijskrachten zijn ons onbekend. U kunt de foto’s het best selecteren door in het zoekveld ‘nutsschool’ in te vullen en te filteren op Plaats = Best.

Weet u misschien meer over deze foto’s te vertellen? Of heeft u misschien nog correcties of aanvullingen, laat het ons weten. Stuur uw reactie naar Frans Wilbrink, email: secretaris@hkksonenbreugel.nl, of bel naar 0499-473049.