Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Judith: Genietmomentje

Algemeen Column

Son en Breugel - De ‘r’ zit weer in de maand en daarmee is de tijd aangebroken om griepvaccinaties aan te bieden. Meestal wordt de vaccinatie in de spier van de bovenarm gezet. Zelf ben ik niet zo’n fan om spuiten te ontvangen. De spierpijn naderhand maakt mijn aversie zeker niet kleiner. 

Op onze afdeling bespeur ik echter bij niemand angst of spanning. Vol goede moed starten mijn collega en ik dus ons rondje vaccineren. ‘Hee zuster, wat kom je vandaag doen?’, vraagt hij, met een olijke blik in zijn ogen. Ik vertel hem dat het vandaag tijd is voor de griepvaccinatie en verzoek hem om alvast zijn bovenarm te ontbloten. 

Terwijl ik de spullen klaarleg, trekt hij zijn trui uit. Hij verklaart me voor gek als ik hem vraag of hij gespannen is. Om hem af te leiden, maak ik een praatje. Intussen trek ik de huid strak en breng zonder twijfel de naald in de spier. ‘Au, zuster, wat doet je nou toch?’ 

Verschrikt kijk ik hem aan, hij had zojuist nog aangegeven niet gespannen te zijn; deze reactie verbaast me. Terwijl allerlei gedachten door mijn hoofd schieten, begint hij te lachen. ‘Ik had je mooi tuk, hè? Een geintje op z’n tijd moet kunnen, toch? Het is hier allemaal zo serieus; ik was benieuwd of je erin zou trappen en dat deed je! Ik heb mijn genietmomentje weer gehad voor vandaag.’ 

Ik heb de vaccinatievloeistof inmiddels ingespoten en de naald verwijderd. Terwijl we samen hartelijke lachen om zijn geslaagde grap, help ik hem weer terug in zijn trui. Hij is klaar voor een lekker kopje koffie!