Afbeelding
Foto:

Lezerspodium: Kort door de bocht door het CDA

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel - Graag wil ik reageren op de ingezonden brief van het CDA in de MooiSonenBreugelKrant nr. 46 over de meerjarenbegroting van de gemeente Son en Breugel. Wat me daarbij opviel is dat er gesproken wordt over het abonnementstarief voor voorzieningen van de Wmo als de schuldige voor een tekort van de financiën. Dit is echt veel te kort door de bocht gesteld door het CDA.

Er wordt gesteld dat degenen die het makkelijk zelf kunnen betalen nu profiteren van de lage eigen bijdrage voor de voorzieningen van de Wmo van 19 euro per maand. Zij zouden makkelijk hun eigen huishoudelijke hulp kunnen betalen. Maar daar gaat het helemaal niet om. Een vergelijk tussen een ‘zwarte werkster’ en een huishoudelijke hulp van een zorgaanbieder is niet te maken. Het zijn juist de medewerkers van de thuiszorgorganisaties die bij het uitvoeren van de hulp in de huishouding meer bieden dan alleen maar poetswerk. Zij zijn opgeleid om de situatie bij iemand thuis in de gaten te houden. Wat speelt er? Is er aanleiding om actie te ondernemen? Voor de voorziening huishoudelijke hulp vanuit de Wmo geldt dat mensen hier een duidelijke indicatie voor moeten hebben. Het is dus niet zomaar het even inruilen van de ‘zwarte werkster’.

Het is ons als Chronisch zieken en Gehandicapten Platform bekend dat er eerder mensen waren die geen hulp durfden te vragen (zorgmijders) omdat zij dan een hoge eigen bijdrage moesten gaan betalen. Dat geldt niet voor de mensen met lage inkomsten, want zij worden vaak nog gecompenseerd. Maar het gaat vooral om de mensen met een middeninkomen die in de problemen komen door het stapelen van de kosten en eigen bijdragen voor allerlei voorzieningen. Het was het landelijk CDA dat in het regeringsakkoord het abonnementstarief heeft bedongen. Juist vanwege de stijgende kostenstapeling voor mensen met een chronische ziekte en/of beperkingen.

De cijfers van het VNG die genoemd worden in de brief van het CDA liggen toch wat genuanceerder. Uit de cijfers van het onafhankelijke CBS blijkt dat het aantal cliënten dat per 1000 mensen in het eerste halfjaar van 2020 huishoudelijke hulp kreeg ten opzichte van de eerste helft van 2019 bij alle inkomensgroepen toe nam. Wat te denken van de vergrijzing en de daaraan gekoppelde toename van (complexere) zorgvragen. In de laagste inkomensgroep nam het gebruik van huishoudelijke hulp toe van 49 cliënten per duizend mensen in het eerste halfjaar van 2019 naar 53 per duizend in de eerste helft van 2020. Bij de middeninkomens ging het van 41 naar 51, en bij de hoogste inkomensgroep steeg het van slechts 4 naar 6!

Uit de cijfers van de Monitor Sociaal Domein Son en Breugel blijkt dat de uitgaven voor de voorzieningen in de Wmo dit jaar nog steeds onder de begroting uitkomt. Dus waar hebben we het over? Kortom CDA het ligt echt wat genuanceerder.

Jan de Lange,
Voorzitter Chronisch zieken en Gehandicapten Platform Son en Breugel