Wat mag wel en wat mag je niet afsteken. Een sterretje mag in ieder geval wel...
Wat mag wel en wat mag je niet afsteken. Een sterretje mag in ieder geval wel... Foto: Ingezonden

Welk vuurwerk mag je wel/niet afsteken?

Algemeen Politie

Son en Breugel - Zowel de verkoop- als mede het afsteken van vuurwerk is komende jaarwisseling eenmalig verboden. Dit om de extra druk te verlagen op de zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde.

Welk vuurwerk mag je wel/niet afsteken?
Er geldt dit jaar (eenmalig) een algeheel verbod op vuurwerk. Alleen kindervuurwerk – categorie F1, ofwel fop- of schertsvuurwerk – mag verkocht en vanaf 12 jaar afgestoken worden. Hieronder vallen dus de kleine sterretjes, knetterballen, ijsfonteintjes en knalerwten. Daarnaast is er per 1 december 2020 een wettelijk verbod op knalvuurwerk (incl. knalstrengen), vuurpijlen en enkelschots buizen (z.g. singleshots). Het reeds gekochte knalvuurwerk mag in 2021 dus niet meer worden afgestoken.

Hoe weet ik of vuurwerk illegaal is?
Bepalen of vuurwerk illegaal is, blijft lastig. Het hoeft er namelijk niet per se anders uit te zien en wordt soms ook aangeboden via reguliere kanalen. Als vuistregel geldt: illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn Strijkers, Bengaals vuur, Mortierbommen, Chinese rollen, Lawinepijlen en Cobra’s. De top 5 van het meest gevaarlijke en daarmee illegale vuurwerk zijn Lawinepijlen, Bangers, Shells (Mortierbommen), Batterijen (Flowerbed cake) en de Romeinse kaars.

Waarom is juist illegaal vuurwerk nu zo gevaarlijk?
Allereerst illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar z.g. ‘weigeraars’ of ‘blindgangers’. Dat betreft vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel waardoor je niet op tijd kunt wegkomen. Vaak is illegaal vuurwerk ook te zwaar door te veel kruit. De extreem harde knal kan leiden tot blijvende gehoorschade of kan de explosiekracht zo groot zijn dat iemand ernstig verwond raakt of eraan overlijdt.

Er zijn mensen die steeds meer de grens verleggen en overstappen naar het zelf maken en afsteken van vuurwerkbommen, veelal door gebruik van illegaal vuurwerk. Helaas zijn tegenwoordig handleidingen om bommen te maken eenvoudig op internet te vinden en laten bommenmakers op internetforums of YouTube hun kunsten zien. Zelf vuurwerk(bommen) maken en afsteken levert EXTREEM gevaarlijke situaties op en is daarmee ook verboden.

In 26% van de ongevallen zijn zelfgemaakte vuurwerkbommen of illegaal vuurwerk de oorzaak van ernstig vuurwerkletsel. Dat is slechts het topje van de ijsberg omdat vaak gegevens ontbreken welk soort vuurwerk het letsel heeft veroorzaakt.

Wat kan ik doen als men toch vuurwerk afsteekt?
Mocht er in jouw buurt ondanks dit verbod toch vaak vuurwerk worden afgestoken, meld dit dan bij ons via 0900-8844.

Zoekt politie ook op internet naar illegaal vuurwerk?
Jazeker, de politie speurt online intensief naar kopers en verkopers van illegaal vuurwerk. Verkopers worden strafrechtelijk aangepakt, maar ook kopers worden achterhaald en krijgen onverwachts bezoek van de politie.

Welke straf staat er op een vuurwerkovertreding?
Afhankelijk van de zwaarte van een overtreding, krijgt de overtreder een boete of een gevangenisstraf. Deze gevangenisstraffen kunnen fiks oplopen. Op onderstaande website van het OM (Openbaar ministerie) kun je zien wat de consequenties (lees: straffen) zijn; www.om.nl/onderwerpen/jaarwisseling--vuurwerk .

Jongeren kunnen soms in het geval van een iets minder zwaar vergrijp in aanmerking komen voor een taakstraf. Deze Halt-straf is een korte en snelle aanpak waarbij de jongere wordt confronteert met zijn gedrag en de gevolgen ervan. De jongere biedt achtereenvolgens excuus aan, vergoedt de schade en maakt specifieke leeropdrachten, waarbij ook de ouders actief worden betrokken.

Oud & Nieuw wordt door het OM beschouwt als een evenement. De consequentie daarvan is dat in de beoordeling van jaarwisseling gerelateerde strafzaken een verzwaringsfactor van 75 procent geldt. Daarnaast houdt de officier van justitie bij de beoordeling van een strafzaak rekening met het onder invloed zijn van alcohol. Bij het plegen van een delict zal dit strafverzwarend werken.

Agressie of geweld
Als sprake is van agressie of geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving zoals politie, ambulancepersoneel of brandweer dan geldt standaard een verzwaringsfactor van 200 procent. Zij zorgen immers voor de veiligheid van eenieder en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen.

Illegaal (zwaar) vuurwerk
Het OM zal ook forse straffen eisen tegen iedereen die illegaal (zwaar) vuurwerk zoals mortieren en cobra’s importeert, verhandelt, maakt of afsteekt. Illegaal vuurwerk is, in handen van particulieren, levensgevaarlijk en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken. Slachtoffers waaronder jonge kinderen verloren daarbij ledematen of liepen oog- of gehoorschade op.

De straffen voor het hebben, maken of afsteken van vuurwerkbommen zijn opgenomen in de Richtlijn voor strafvordering vuurwerkdelicten (2016R011). Overtreders komen er niet vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs gevangenisstraf krijgen. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een gevangenisstraf tot 6 jaar.

Passende afdoening
Vuurwerkstrafzaken kunnen voor de rechter worden gebracht afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak. Personen die verdacht worden van geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving worden in principe voor de rechter gebracht. Zo kan bijvoorbeeld het gooien van (illegaal) vuurwerk naar hulpverleners en geweld tegen politie een gevangenisstraf opleveren.