Afbeelding
Foto:

Lezerspodium: Even niet online, maar offline en lokaal om de hoek

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel Het coronavirus heeft een gigantische impact op onze samenleving. Niet alleen de mensen die zijn getroffen door het virus, ook onze lokale ondernemers hebben het zwaar. En niet alleen de winkeliers. Veel sectoren waaronder de kleine zelfstandigen, worden direct en hard geraakt. Ondernemers die een belangrijk bijdrage leveren aan onze welvaart.

Enerzijds raakt het me als ik zie hoe sommige bedrijven moeten ploeteren om het hoofd boven water te kunnen houden, maar het geeft me tegelijktijdig ook moed om te zien hoeveel creatieve initiatieven er nu ontstaan. Het geeft veerkracht aan en laat onze handelsgeest zien. Ook bij ons alles op de veilige anderhalve meter. Helmen desinfecteren, kleding stoom reinigen, klanten op afstand bedienen. Regels waar we ons voorlopig aan moeten houden. Toch zijn we er dan nog lang niet. De klappen die onze ondernemers moeten opvangen dreunen voorlopig nog wel even door.

Gelukkig kunnen we allemaal een steentje bijdragen door zoveel mogelijk lokaal te kopen. Doe dus je boodschappen om de hoek. Alle ondernemers kunnen onze steun goed gebruiken en het kan net het verschil maken. Juist nu moeten we elkaar vooruithelpen.

Minstens de helft van de kleinhandelaars heeft nu al weinig tot geen reserves. En de nieuwe maatregelen zullen het alleen erger maken. Wij roepen de inwoners van Son en Breugel dan ook op lokaal te kopen. Laat die internationale webshop links liggen en bestel bij een plaatselijke winkel, ook voor niet-essentiële zaken. Als wij er niet meer zijn, wie moet dan uw voertuig of kachel repareren?

Hoewel online winkelen voordelen heeft - ruime selectie, gunstige prijzen, niet je deur uit hoeven - heeft het ook echt concrete nadelen. Geen gevoel, geen gratis advies. Wie eens goed rondkijkt zag de afgelopen jaren in de gemeente Son en Breugel een teruggang qua het winkelaanbod. Zelfs veel grotere ketens in de stad moesten het veld ruimen, waardoor de overlevingskansen voor een kleinere ondernemer met kleine marges zeker niet hoog zijn.

Het is een spannende en onzekere tijd voor veel lokale ondernemers in Son en Breugel. Zij moeten op dit moment alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden. Veel supermarkten draaien de afgelopen weken heel goed en kunnen de producten bijna niet aanslepen, maar ook andere, vaak kleinere lokale ondernemers hebben omzet nodig. Je financiert niet mee aan het derde huis van de eigenaar van een grote webwinkel, maar helpt de kleine zelfstandige om zijn facturen te betalen. De kleine ondernemer zou u dan ook zeer dankbaar zijn wanneer u kiest om uw euro’s lokaal uit te geven waar mogelijk.

In plaats van online te bestellen bij die grote, internationale webshop (zoals Bol.com of Zalando), kun je bestellen bij een lokale winkelier. Zelfs als die geen webshop heeft, kan je hem of haar contacteren en je spullen op afspraak en in veilige omstandigheden afhalen. Dus ook bij ons.

Ardy van der Kammen
Son en Breugel