Impression centrum van Son naar Breugel
Impression centrum van Son naar Breugel Foto: impression Patrick Lijdsman

Een idee voor een sfeervol centrum in Son met een groene verbinding naar Breugel

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De gemeente is druk bezig met het renoveren van het gemeentehuis, de kerktoren en de verbouw van de kerk tot het nieuwe Dorpshuis. Op zich zijn dit zeker zinvolle verbeteringen, maar dat neemt niet weg dat het centrum eerder functioneel oogt en weinig sfeer uitstraalt. Een bredere heroriëntatie is wenselijk.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

De belangrijke gebouwen staan min of meer op zichzelf en kennen geen echte samenhang, terwijl dat met relatief eenvoudige en enkele ingrijpende veranderingen wel te creëren is. Bovendien is er geen groene verbinding van het centrum naar Breugel, en zou er meer aandacht besteed kunnen worden aan het dorp als geboorteplaats van de schilder Pieter Brueghel.

Verbinden
Dorpsgenoot Stan Mooij heeft een duidelijke visie op een fraaiere inrichting van de openbare ruimte en heeft samen met vormgever Patrick Lijdsman uit Den Bosch op uitnodiging van DeMooiSonenBreugelKrant een verhaal met schetsen gemaakt. Zij zijn ervan overtuigd dat Son en Breugel aanzienlijk mooier en aantrekkelijker kan worden als de losse onderdelen creatief met elkaar worden verbonden.

1.Het Raadhuisplein

Aan de kant van de bomen worden de parkeerplaatsen vervangen door terrassen die voor de bestaande restaurants komen te liggen. Aan de andere kant komt een lange rij platanen met speelse verhogingen en zithoekjes met banken. Het plein krijgt grote, eigentijdse bloembakken en een fontein op de tegels, waar ook de kinderen kunnen spelen. Kortom, een bescheiden en zonnige ‘Ramblas’ met een sfeer die uitnodigt om eroverheen te lopen of er te gaan zitten, op een terras of een bankje. Voor de kinderen komen enkele speelelementen op het plein, zoals een kukelrek, een hinkelbaan en klimobjecten. Dit vergroot de verblijffunctie voor ouders en grootouders op het plein, die op een bankje zitten terwijl de kinderen spelen. Het midden van het plein wordt ruim opgezet, zodat er voldoende ruimte overblijft voor de markt.

2. Het Kerkplein
De huidige parkeerplaats naast de kerk is een doorn in het oog en wordt vergroend door tussen de vakken bomen en heggen aan te planten. Aan de voorzijde van het nieuwe Dorpshuis komt een terras. Het inmiddels vanwege corona uitgebreide terras van café-restaurant De Zwaan onder de bomen kan met zijn gezellige, zuiderlijke sfeer blijven bestaan. De smalle weg die nu tussen het oorspronkelijke terras en het nieuwe terras loopt, kan verdwijnen omdat die geen echte functie meer heeft. Het plein tussen het Dorpshuis en De Zwaan blijft open en beschikbaar voor evenementen. Aan de voet van de kerktoren kunnen twee openbare jeu-de-boulesbanen met boompjes en bankjes komen.

3. Verbinding tussen Raadhuisplein en Kerkplein onder viaduct
De Nieuwstraat ligt ertussen en blijft een belangrijke weg voor het verkeer van en naar Eindhoven. Er komt een verdiepte onderdoorgang onder de Nieuwstraat, zodat men niet meer hoeft over te steken. Onder deze groen ingerichte corridor kunnen voetgangers en fietsers ongestoord en veilig van het Raadhuisplein naar het Kerkplein en vice versa passeren. Kleine horecazaakjes bij de onderdoorgang kunnen de sfeer onder het viaduct leefbaarder maken.

4. Achter de kerktoren
Hier maken parkeerplaatsen plaats voor een fontein die gebouwd is op de oude contouren van de voormalige kerk met een cirkel van bankjes eromheen. Het plein wordt kindvriendelijk ingericht, met faciliteiten om te spelen.

5. Begraafplaats wordt park
Het terrein vanaf de kerktoren tot het Dommelbalkon krijgt een parkachtige inrichting met paden en passende beplanting. Dat is mogelijk met respect voor de oude graven, mits deze door beplanting worden omringd. Op deze manier ontstaat een klein parkje en heb je niet meer het gevoel dat je over een begraafplaats loopt, en zo komt het reeds bestaande Dommelbalkon beter tot zijn recht als het mooie eindpunt van het park met uitzicht op de Dommel. Het tochtprobleem op het Dommelbalkon wordt opgelost met verplaatsbare wanden. De huidige bestemming als ‘stiltegebied’ dient gewijzigd te worden, zodat er meer activiteiten op het Dommelbalkon en in het park mogelijk worden.

6. Wandelpad naar Breugel

Het pad vanaf het Dommelbalkon loopt tegenwoordig tot de Veerstraat. Het is de bedoeling om het pad aan de overkant van de Veerstraat door te laten lopen, dwars door de weilanden tot de Genovevakerk in Breugel, met een afsplitsing naar het hertenkamp. Langs dit nieuwe wandelpad kunnen weerbestendige kopieën van de schilderijen van ‘De zeven deugden’ van Pieter Brueghel worden vertoond met een educatieve uitleg over zijn werk en zijn Breugelse afkomst; scholen kunnen dit gebruiken voor hun lessen. Het wandelpad loopt via de ontsloten pastorietuin naar de Genovevakerk en de accommodatie ‘De Bouw’, waar in een nieuw Pieter Brueghelcentrum reproducties te zien zijn. Dit centrum gaat een samenwerking aan met het Vincentre in Nuenen.

Reageren op dit plan
Lijken deze plannen u iets? DeMooiSonenBreugelKrant is benieuwd naar de reactie van u als inwoner van Son en Breugel. Klik hier om uw reactie te mailen.  De reacties worden gebundeld en in een van de volgende edities van deze krant weergeven.