Afbeelding
Foto:

Wees loyaal, koop lokaal!

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel - De ingezonden brief van Ardy van der Kammen (MooiSonenBreugelKrant van 2 december) was me uit het hart gegrepen: besteed zoveel mogelijk bij lokale winkels en bedrijven.

Wij wonen sinds 1987 in dit mooie dorp. We wisten al heel gauw dat we hier bijna alles kunnen aanschaffen voor ons primaire en secondaire levensonderhoud. Daarom doen wij sindsdien onze inkopen zoveel mogelijk in ons eigen dorp. Over de winkels en het winkelaanbod zijn we nog steeds heel tevreden.

Het knelpunt zit hem bij de bedrijven. In de beginjaren ging dat prima. Enkele jonge ondernemers uit ons dorp voerden graag klussen bij ons uit, met uitstekend resultaat. Als ex-zzp’er denk je dan: fijn, zo houden we jong ondernemerschap in stand en ondersteunen we bovendien onze lokale economie.

Maar gaandeweg komt de klad erin: jonge ondernemers groeien groot – soms zie je dat letterlijk terug aan hun nieuw betrokken huizen. Het zij ze van harte gegund, maar toch… Bel ik ze op voor een karwei, dan hoor ik:
• ‘Ik heb het zó druk, misschien over twee maanden…. maar eh, pin me er niet op vast, hè’.
• ‘Ik heb het stervensdruk met nieuwbouwprojecten en ik moet heel veel en vaak met aannemers overleggen …’
• ‘Tot aan de bouwvakvakantie zit ik helemaal vol, bel me na de bouwvak maar weer.’

Dat doe ik, loyale sukkel die ik ben, maar dan poeiert zijn vrouw mij af met de woorden: ‘Bel toch maar een ander’.

Lokale ondernemende heren(!), mag ik jullie erop attenderen dat ik heel graag loyaal ben (geweest) naar jullie. Maar mag ik dan ook een beetje loyaliteit terug. Kunnen jullie per maand niet een dag of een middag reserveren voor de kleine particulier die jullie mede groot heeft gemaakt?

Arend Okken
Son en Breugel