Afbeelding
Foto: Ingezonden

In memoriam Willy Peters

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Willy Peters was vanaf 1972 lid van het IVN Son en Breugel. Zij volgde van 1981 - 1982 de Natuurgidsencursus van het IVN. Daarna volgde zij vele cursussen op het gebied van natuur en milieu. Zij trok er veel op uit met andere natuurliefhebbers van IVN, KNNV en Vogelwerkgroepen.

Vele excursies heeft ze begeleid, onder andere de Vroege Vogel excursie op Koninginnedag, vertrek om 5.00 uur ’s morgens op de fiets naar Heerendonk. Willy stond mede aan de wieg van Vogelwerkgroep De Klamper (1982) en was daar ook het boegbeeld van. Zij was een bevlogen vogelaar en had heel veel kennis van vogels en geluiden. Ieder jaar deed ze mee aan de broedvogeltelling in Son.

Daarnaast had ze een enorme kennis van de natuur en zette ze zich in voor behoud van soorten en hun omgeving. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat ze meer dan 20 jaar meedeed aan de paddenstoelenmonitoring in Son en Breugel georganiseerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar ook heeft ze bijvoorbeeld in 1985 meegedaan aan het inventariseren van dagvlinders rondom het Oud Meer. Dit in het kader van verspreidingsonderzoek Dagvlinders in Nederland.

Behalve voor de natuur was ze ook zeer betrokken bij het milieu. In de jaren tachtig deed ze mee aan het milieu-overleg met de gemeente. Ook deed ze mee aan onderzoek naar uitbreiding van de DAF proefbaan.

Voor het IVN en De Klamper organiseerde ze thema-avonden. Ze kende veel sprekers met een grote variatie aan onderwerpen onder andere bosuilen, eekhoorns, roofvogels, vogeltrek en biodiversiteit. Dit heeft ze tot haar laatste jaren volgehouden. Vooraf altijd een belletje, staat de beamer klaar, wie komt de zaal openen? En… als Willy een plan had of het nou de spreker, het onderwerp of het zaaltje was, dan was het – op een aandoenlijke manier – Willy’s wet!

Willy heeft zich altijd met hart en ziel ingezet voor Natuur en Milieu, ze was een bevlogen natuurmens en bijna altijd in het veld (Oud Meer, Mosbulten) te vinden. Willy was een bijzondere vrouw en haar enorme kennis missen we nu al!

IVN en De Klamper