Ismene bij het CMD-kantoor
Ismene bij het CMD-kantoor Foto: Gerard Brands

Thuiswerken is het nieuwe normaal

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - ‘Werk zoveel mogelijk thuis, tenzij het niet anders kan’, dat is al maandenlang een oproep van het kabinet en één van adviezen om de COVID-19-uitbraak te bestrijden. Daarom vragen veel werkgevers aan hun werknemers om vanuit huis te werken. Dat geldt ook voor de medewerkers van de LEVgroep. Maar als je dat niet eerder gedaan hebt, kan dat een behoorlijke uitdaging zijn en het vraagt om aanpassingsvermogen. Het betekent vaak veel digitaal werken, weinig tot geen informele momenten met collega’s, en werk en privé kunnen door elkaar heen lopen. Uit onderzoek blijkt dat een groeiende groep medewerkers het mentaal steeds moeilijker vindt om thuis te werken.

Redacteur: Arjen Strik

Ismene Borgers is werkzaam bij LEVgroep, onder andere bij het vrijwilligerssteunpunt in Son en Breugel, en ze werkt sinds half maart voor een groot deel thuis. Haar officiële kantoor is gevestigd in het gebouw van de CMD aan de Europalaan. Ismene: “De meeste collega’s werken nu grotendeels thuis, afhankelijk van het soort werk. Het gebouw is niet meer open voor spontane inloop, alleen nog op afspraak.”

Persoonlijk contact
Voor Ismene is het voor een deel van haar werk goed te doen: “Allerlei overleggen kunnen prima digitaal plaatsvinden en administratieve werkzaamheden kunnen natuurlijk ook vanuit huis. Wij werken echter met mensen, en soms ook kwetsbare mensen, en dan is persoonlijk contact heel belangrijk. Soms spreken we wel op kantoor af, met inachtneming van de coronarichtlijnen. Je moet dan zelf de deur opendoen en de mensen ontvangen.” In de zomerperiode heeft Ismene regelmatig afspraken in de buitenlucht gehad, maar dat gaat in de wintermaanden moeilijker. “Soms is een praatje aan de deur ook mogelijk, want in contact blijven vind ik wel belangrijk”, aldus Ismene.

Voor- en nadelen
Thuiswerkers ervaren zowel voor- als nadelen van de nieuwe werksituatie. Ismene vindt het positieve aan thuiswerk dat ze soms langer ongestoord aan iets kan blijven werken. Ismene: “De negatieve kant die ik ervaar is het missen van de verbinding met anderen: elkaar tegenkomen op kantoor, de dynamiek en de reuring. We hebben met het team wel een ‘koffielink’: voor wie wil en kan, is er dagelijks een digitaal koffiemoment.”

Ritme, regelmaat en discipline 
Mensen die thuis werken hebben vaak weinig lichaamsbeweging. Ismene: “Je moet inderdaad uitkijken dat je niet de hele dag achter je beeldscherm zit. Daarom maak ik altijd een lunchwandeling. Ik mis het fietsen erg, want ik verplaatste me graag op de fiets naar afspraken, en nu praat ik via een videoverbinding.”

Privé- en werkmodus
Het is belangrijk om een privé- en een werkmodus aan te houden. Ze kan het prima combineren met haar privéleven: “Ik heb geen kleine kinderen, anders was het best wat lastiger.” Ismene werkt thuis in een gedeelte van de garage die eerder al omgebouwd was tot eetkamer. Ze vindt het fijn om een eigen werkplek te hebben, die ze aan het einde van de dag weer netjes opruimt. Van zolder heeft ze een bureaustoel gehaald en vanuit haar werk heeft ze een standaard voor haar laptop en een apart toetsenbord gekregen. “En als ik aan het werk ben, dan zit ik echt niet in m’n joggingpak achter de laptop”, lacht ze.

Toekomst
In de toekomst, als alles hopelijk weer genormaliseerd is, zou ze best wel een dag in de week thuis willen werken. “Niet volledig hoor, want ik mis m’n collega’s en directe contacten met de cliënten”, aldus Ismene.

Afbeelding
Ingezonden 6 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 16 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 20 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 21 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 22 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 23 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel