Kees Vortman sprak namens de oppositie tijdens het interpellatiedebat
Kees Vortman sprak namens de oppositie tijdens het interpellatiedebat Foto: Wil Feijen

Interpellatiedebat zorgt voor frustratie bij oppositie en coalitie

Algemeen Politiek

Son en Breugel - De oppositiepartijen VVD, Voor U! en Dorpsbelang lieten al eerder weten het niet eens te zijn met het genomen besluit om de voormalige kerk in Son en Breugel om te bouwen tot een Dorpshuis. Tijdens de raadsvergadering van donderdag 17 december vroegen zij dan ook een interpellatiedebat aan, dit recht heeft men om te debatteren met een wethouder over een onderwerp dat niet op de vergaderagenda staat.

Redacteur: Adrie Neervoort

Het werd een grote teleurstelling voor deze partijen: van een debat was geen sprake. De interpellatie werd pas als laatste punt na de rondvraag behandeld, zo besloot de coalitie, die een meerderheid in de raad vormt.

Discussie
Kees Vortman (VVD) deed nog een poging als woordvoerder van de oppositie om een discussie binnen de raad op gang te krijgen: “Wij hebben al heel lang serieuze vragen over het Dorpshuis, de kosten en de gelopen aanbesteding. Het college heeft in de aanbesteding een plafondbedrag gesteld van 4 miljoen euro exclusief btw, dat is 4,8 miljoen inclusief btw. Uiteindelijk kost het veel meer, namelijk meer dan 9 miljoen inclusief btw. Nooit eerder is in deze raad gesproken over een investering van 9 miljoen euro. Wij hebben onze twijfels over hoe dit gegaan is en willen begrijpen hoe het kan dat dit bedrag zoveel hoger is.” Maandenlang hebben zij daarover mondeling en schriftelijk vragen gesteld. Volgens Vortman zijn deze niet of niet volledig beantwoord. Ook wilde, of kon, het college op formele gronden niet in gesprek gaan.

Niet serieus genomen
“Vandaar dat wij als raad het laatste middel, het interpellatiedebat, hebben aangevraagd. Wij voelen ons als raadslid niet serieus genomen en wij stellen onze vragen niet opnieuw als het antwoord eerder duidelijk genoeg was geweest”, aldus Kees Vortman namens de oppositiepartijen VVD, Voor U! en Dorpsbelang.

Ruim twintig vragen
Hij stelde daarna schriftelijk meer dan twintig vragen; vragen die de oppositie graag beantwoord zou willen zien in het debat. Vortman had de vragen graag voorgelezen, maar gezien de beperkte tijd die hij kreeg, lukte dat niet. Het lukte verantwoordelijk wethouder Jan Boersma wel de meer dan twintig vragen in tien minuten te beantwoorden. Het spervuur aan antwoorden waren niet de antwoorden waar de vragenstellers op hoopten, zij riepen eigenlijk, op een paar uitzonderingen na alleen nog meer vragen op.

Twee minuten
De tijd om daarover in debat te gaan, werd niet gegeven; elke fractie mocht slechts twee minuten reageren. Daarmee werd elke discussies dan ook onmogelijk gemaakt. Wel lieten de coalitiepartijen in de twee minuten die hen waren gegeven weten zich niet te kunnen vinden in de houding van de oppositiepartijen. Camille Limpens (CDA) gaf aan het erg te vinden dat een keurig, goed doorlopen proces met professionele ondersteuning en met open en transparante informatie in twijfel wordt getrokken door een aantal raadsleden op basis van onwaarheden. “Ik heb er geen goed woord voor over. Deze zaak komt niet ten goede aan de geloofwaardigheid van ons als gemeenteraad”, aldus Camille Limpens.

Nog niet klaar
Toch was de interpellatie en de manier waarop het college en de coalitie hiermee omgingen genoeg aanleiding voor de oppositiepartijen om een aantal zaken nog nader te gaan onderzoeken. Daarmee lijkt de discussie over het nieuwe Dorpshuis ook nog in 2021 door te gaan.