Een sterretje behoort tot de categorie F1-vuurwerk
Een sterretje behoort tot de categorie F1-vuurwerk Foto: Ingezonden

Meerderheid panelleden past viering feestdagen aan door strengere maatregelen

Algemeen TIPSonenBreugel

Son en Breugel - Dat alles anders gaat tijdens deze coronapandemie is niet nieuw. Zo ook het vieren van de traditionele feesten in de laatste maand van het jaar. Als eerste is het sinterklaasfeest, vanaf de intocht tot pakjesavond, anders verlopen dan veel mensen hadden verwacht. Ook de komende kerstdagen en de jaarwisseling worden anders gevierd dan voorgaande jaren. Dit blijkt onder andere uit de resultaten van het onlangs gehouden onderzoek dat burgerpanel TIPSonenBreugel onder haar leden heeft gehouden. Aan het onderzoek namen 260 panelleden deel.

Redacteur: Emmy Grit

De vragenlijst is op 8 december naar de burgerpanelleden verstuurd, en de vragen hadden betrekking op de maatregelen die op dat moment van toepassing waren. Veel leden van het burgerpanel stuurden vrij snel na het ontvangen van de vragenlijst hun antwoorden in, waardoor de regels van de harde lockdown die vanaf 15 december gelden, niet in het onderzoek zijn meegenomen. Op het moment van het verzenden golden er nog andere maatregelen.

Sinterklaas
Een groot aantal panelleden heeft zich aan de coronamaatregelen gehouden die op dat moment golden voor wat betreft het aantal gasten dat thuis uitgenodigd mocht worden. Door bijna een kwart van de panelleden werd pakjesavond met het eigen gezin gevierd en ook bijna een kwart vierde deze avond met maximaal drie gasten. Slechts zeven procent vierde pakjesavond met meer mensen dan volgens de richtlijnen op dat moment mocht.

Kerstdagen

In veel huizen stond ruim voor 5 december al een kerstboom en waren woningen van binnen en buiten al versierd met kerstverlichting. “De kerstboom is al vanaf 1 december opgetuigd. Dit is een week eerder dan andere jaren. Er is nu meer behoefte aan sfeer “, aldus een burgerpanellid. Ruim de helft van de panelleden heeft sfeerverlichting binnen en/of buiten opgehangen voor extra sfeer. Inmiddels staat de kerstboom te schitteren in veel huizen, waarbij er dit jaar iets meer kunstkerstbomen dan echte kerstbomen zijn opgetuigd. Ook het opbouwen van kerstdorpen en het plakken van kerstraamstickers worden steeds populairder.

Plannen
Ruim dertig procent viert Kerst met het eigen gezin en ruim de helft viert het in een klein gezelschap van familie en/of vrienden met een maximum van drie gasten per dag. Veertien procent geeft aan dat zij het met een groter gezelschap, dus met meer dan drie gasten per dag, gaan vieren. Slechts één procent gaat op vakantie en drie procent geeft aan dat zij de kerst dit jaar overslaan, terwijl zij het normaal wel vieren. Bijna twintig procent gaat thuis eten en bestelt dit bij de lokale horeca.

Digitaal
Dorpsgenoten die de vragenlijst hebben ingevuld, geven ook aan dat ze de kerstdagen nu opsplitsen: “Eerste kerstdag gaan we naar het ene gezin, tweede kerstdag naar het andere, terwijl wij voorgaande jaren één van deze dagen met alle kinderen en kleinkinderen samen vierden.” Ook zijn er panelleden die het wel met de familie vieren, maar dan via het beeldscherm: “Via Zoom samen met de familie, waarbij iedereen hetzelfde gerecht klaarmaakt”, aldus een van de reacties.

Aan maatregelen houden
Bijna zeventig procent van alle burgerpanelleden houdt zich aan de maatregelen die door het kabinet zijn afgekondigd. De meest voorkomende aanpassingen zijn: ‘met een kleiner gezelschap kerst vieren’, ‘alleen met het eigen gezin en geen andere familieleden uitnodigen’, ‘niet alle kinderen tegelijk laten komen’, ‘digitaal bij elkaar op bezoek gaan’, ‘niet op familiebezoek gaan’, ‘niet op vakantie gaan’, ‘niet naar de kerk gaan’, ‘niet naar de kroeg gaan’ en ‘thuis eten en dit bestellen bij de lokale horeca’. Net iets meer dan een kwart van de leden doet geen aanpassingen en viert de kerstdagen net als voorgaande jaren. Ruim zestig procent houdt zich tijdens de kerstdagen aan de anderhalve meter afstand, terwijl twintig procent hier geen rekening mee houdt. Vijftien procent is neutraal betreffende de stelling ‘Het houden van anderhalve meter afstand tijdens de kerstdagen is voor mij geen enkel probleem’.

Vuurwerk

Als de kerstdagen voorbij zijn, duurt het nog een paar dagen voordat de jaarwisseling op de agenda staat, die normaal gesproken met het afsteken van vuurwerk gepaard gaat. Een paar weken geleden is bekendgemaakt dat het afsteken van vuurwerk dit jaar verboden is om de zorg te ontlasten. Bijna zeventig procent van de ondervraagden staat achter dit besluit, negen procent is neutraal en 21 procent is negatief tot zeer negatief. Enkele voorstanders van deze maatregel geven aan dat het verbod wel voor altijd mag gelden, omdat er veel overlast is van vuurwerk. “Het zal wel kaal zijn/voelen als er geen vuurwerk wordt afgestoken. Ik vind siervuurwerk rond twaalf uur prachtig om te zien, maar om de zorg wat ademruimte te geven, vind ik het geen enkel probleem om het een jaartje over te slaan”, aldus een van de dorpsgenoten die de vragenlijst heeft ingevuld. Veel inwoners laten in een reactie weten dat zij vrezen dat er toch nog veel illegaal vuurwerk wordt afgestoken. Ook staat er in de toelichting te lezen dat er geen grotere druk op de IC’s komt, omdat de meeste slachtoffers brandwonden hebben opgelopen en geen grote behandelingen hoeven ondergaan.

Voor- en tegenstanders
Van de panelleden die tegen het verbod zijn, vinden er ongeveer tachtig dat vuurwerk een traditie is en mooi is om naar te kijken en dat het daarom niet verboden mag worden. Burgerpanelleden die voorstander zijn van het verbod op vuurwerk geven onder andere aan dat ‘daardoor mensen en dieren minder overlast hebben’, ‘de zorg in tijden van corona wordt ontlast‘ en ‘het beter is voor het milieu’.

Wel of geen vuurwerk afsteken
Op de vraag ‘Bent u van plan om ondanks het vuurwerkverbod dit jaar alsnog vuurwerk af te steken tijdens de komende jaarwisseling?’, antwoordt bijna zeventig procent dat zij geen vuurwerk gaan afsteken, omdat zij dit het voorgaande jaar ook niet deden. Twintig procent houdt zich aan het verbod, één procent steekt (illegaal) vuurwerk af dat dit jaar aangeschaft is en één procent laat weten dat zij het vuurwerk opmaken dat zij nog op voorraad hebben liggen. Vijf procent steekt vuurwerk af uit categorie 1, wat niet verboden is.

Alternatief
In de toelichting bij de vragen werden ook alternatieven voorgesteld, zoals een professionele vuurwerkshow met siervuurwerk die vanaf één locatie wordt afgestoken en door iedereen vanuit zijn eigen huis bekeken kan worden. Verder wordt een mooie lichtshow met drones, georganiseerd door de gemeente, genoemd als alternatief voor het vuurwerkverbod.

Afbeelding