Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Alles is anders, en geen dag is meer hetzelfde

Algemeen Kerst

Son en Breugel - De agenda van burgemeester Hans Gaillard is volgepland met afspraken tijdens de laatste dagen van het jaar. Net voor het einde van het jaar, waar de feestdagen op het punt staan te beginnen, blikt de burgervader terug op het afgelopen jaar. Een bewogen jaar waarin het coronavirus iedere dag in het nieuws was en een jaar dat niemand snel zal vergeten.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Een jaar met veranderingen, waar thuiswerken de norm werd en vergaderen via Zoom-sessies eerder regel werd dan uitzondering. Volgens de burgemeester kleven er ook nadelen aan het online vergaderen: “Doordat je elkaar alleen maar ziet via een beeldscherm, mis je de emotie, de samenhang en de groepsdynamiek. Een vergadering houden over de begroting via het beeldscherm voelt toch anders. Het is fijner om met alle raadsleden in één ruimte te zitten, maar dat kon dit jaar dus helaas niet.”

Frankrijk
Behalve in het werk, gebruikt Hans het videobellen ook veel in zijn privéleven. Eén van de zonen van Hans en zijn vrouw Ineke woont met zijn gezin in Frankrijk. “Regelmatig beeldbellen we met elkaar, maar er gaat niets boven een echt bezoek aan Frankrijk, waar ook ons tweede huis staat.”

Bruidsparen
Maar er is meer wat dit jaar niet meer kan vanwege het coronavirus, zoals het bezoeken van bruidsparen die 50, 60, 65 of zelfs 70 jaar getrouwd zijn. “Tot en met de aankondiging van de intelligente lockdown bezocht ik die bruidsparen, en dat werd erg gewaardeerd. Tijdens deze bezoekjes hoorde ik altijd veel verhalen: over hun leven, hoe ze elkaar ontmoet hebben, of ze in Son en Breugel zijn geboren, waarom ze in Son en Breugel zijn gaan wonen of zijn blijven wonen. Dit waren altijd hele waardevolle en bijzondere bezoeken. Dit jaar hebben we ze allemaal afgezegd, en ik mis het enorm.” Toch heeft de burgervader twee bruidsparen die zeventig jaar getrouwd waren thuis bezocht. “We hebben dit met beide bruidsparen goed afgestemd en zij gaven aan dat ze het erg op prijs zouden stellen als ik op bezoek zou komen. Ik hoop dat ik volgend jaar oktober bij één van deze bruidsparen nog een keer op bezoek mag komen, want dan viert meneer zijn honderdste verjaardag”, aldus de burgemeester.

Carnaval
Naast deze bezoeken zijn ook bijna alle activiteiten en evenementen in Son en Breugel dit jaar geannuleerd vanwege het coronavirus. “Carnaval 2020 was zo’n beetje het laatste grote evenement dat gehouden werd”, blikt Hans Gaillard terug. “Nadat de sleutel was overgedragen aan Prins Bas, was het vier dagen ‘anders’, zoals dat hoort te zijn met carnaval. Maar nadat ik de sleutel weer teruggekregen had, bleef het anders. Door de komst van COVID-19 zijn wij niet meer naar het ‘gewone’ normaal gegaan. Het leven is ingrijpend veranderd.”

Respect
Het coronavirus heeft Nederland nog steeds in zijn greep en de eerste evenementen voor het aankomende jaar zijn inmiddels geannuleerd, zoals onder andere carnaval. “Ik heb enorm veel respect en waardering voor carnavalsvereniging De Krutjesrapers dat zij een verantwoordelijke afweging hebben gemaakt om in een vroeg stadium bekend te maken dat het niet verantwoord is om carnaval 2021 te organiseren.” In de periode die daaraan vooraf is gegaan is veel overleg geweest tussen Jasper van Zuuren, de voorzitter van de carnavalsvereniging, en de burgemeester. Honderden vrijwilligers zijn betrokken bij het carnaval in Son en Breugel, ruim drieduizend dorpsgenoten bezoeken de zittingsavonden en er is altijd veel belangstelling voor de optocht. “Dan doet zo’n beslissing pijn. Ik had een brok in mijn keel toen bekend werd gemaakt dat carnaval 2021 niet doorgaat.”

Feestdagen
Wat wel gevierd kan en gaat worden zijn de komende kerstdagen en de jaarwisseling. Door de coronamaatregelen kunnen de feestdagen niet met veel familie en vrienden gevierd worden, zoals men gewend is. Hans: “Sinds de bevrijding hebben we in vrijheid geleefd, ontberingen kennen we niet. Diegenen die de oorlog niet hebben meegemaakt in ieder geval niet. We moeten nog een paar weken op onze tanden bijten, maar er gloort hoop aan de horizon, en dan kunnen we deze periode zo snel mogelijk achter ons laten. Het zijn met recht de donkere dagen voor kerst, maar iedere volgende dag is een dag dichter bij het voorjaar”, blikt de burgemeester al weer vooruit.