Rawazzi tijdens het optreden van de Bende van Beuving (archieffoto)
Rawazzi tijdens het optreden van de Bende van Beuving (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Samen repeteren en optreden zit er nog even niet in

Algemeen Kerst

Al zeven jaar is Corry van Asseldonk secretaris van smartlappenkoor Rawazzi. In februari van dit jaar is zij ook interim-voorzitter geworden, vanwege het aftreden van de vorige voorzitter. Op dat moment was er niemand die het stokje van de voorzitter kon of wilde overnemen. Net toen Corry in functie was getreden en ze plannen voor optredens aan het uitwerken was, deed het coronavirus zijn intrede in Nederland. Als voorzitter heeft ze veel beslissingen moeten nemen die ze liever niet had willen nemen.

Redacteur: Emmy Grit

Voor half maart had Corry nog vier leuke optredens van het smartlappenkoor gepland, waar ze met veel enthousiasme op terugkijkt. In het Vestzaktheater heeft Rawazzi nog opgetreden tijdens de voorstelling van ‘De Bende van Beuving’, op de Seniorenbeurs in Veldhoven, twee keer met carnaval, één keer bij Berkenstaete en één keer tijdens de seniorenmiddag in de carnavalstent. “Dat ging allemaal supergoed en het was heel gezellig”, aldus Corry.

Dubbele gevoelens
“Begin maart moest ik de leden melden dat we niet meer mochten repeteren vanwege het coronavirus; koren hadden een hele hoge kans op besmetting”, licht Corry toe. Ze deed dat met dubbele gevoelens. “Ons bestuur moet natuurlijk rekening houden met de gezondheid van eenieder, maar dan pak je tevens de leden hun sociale contacten af. We hebben met het bestuur wel afgesproken om het onderling contact met onze leden te onderhouden. Dat vonden en vinden we nog steeds heel belangrijk.”

Andere activiteiten
Ondanks dat de leden niet konden repeteren en optreden, heeft het bestuur ze toch uitgenodigd om deel te nemen aan activiteiten. “Zo hebben we diverse puzzels uitgezet en een speurtocht. De leden hebben met Pasen een leuke attentie gekregen”, aldus de interim-voorzitter. “We proberen van alles om het contact met de leden te onderhouden, en die stellen dat ook erg op prijs.”

Andere locatie
Doordat er steeds meer duidelijk werd over het coronavirus, veranderden de maatregelen ook voortdurend. Na de zomervakantie werd bekend dat het koor weer mocht repeteren, indien alle maatregelen werden gehandhaafd. Corry: “Helaas was al snel duidelijk dat we niet in De Boerderij terechtkonden, waardoor werd uitgeweken naar het Vestzaktheater. Daar konden we op verantwoorde wijze repeteren, maar niet iedereen stond meteen te juichen om weer te gaan beginnen. Wij hebben veel leden op leeftijd, waardoor ze in de kwetsbare groep vallen; veel van deze leden durfden niet naar de repetities te komen.”

Aangepaste wijze
Corry was enigszins opgelucht dat er weer begonnen kon worden, zij het op aangepaste wijze. “Maar beter iets dan helemaal niets. Ik voelde mij wel net een schooljuffrouw”, blikt ze terug. “Voor de repetitie moest ik alle regeltjes doornemen, waarna we pas konden beginnen. Net als bij het voetballen was er ook een ‘derde helft’, waar met elkaar werd nagepraat over de repetitie, maar ook vooral werd bijgekletst, vaak onder het genot van een drankje. Corry: “In de ‘derde helft’ was ik constant aan het opletten of alle regeltjes nageleefd werden en moest ik de leden daar op attenderen. Ik had zelfs een stok gemaakt van anderhalve meter en in de Rawazzi-kleuren geschilderd. Nu kon ik op een leuke en veilige manier onze leden ‘uit elkaar houden’. Maar het was ook erg vermoeiend en kostte veel energie. Ik was dan ook helemaal kapot toen ik thuiskwam van de repetities.” In totaal heeft het koor drie keer gerepeteerd; daarna werden de maatregelen weer gewijzigd, waardoor repeteren niet meer mogelijk was.

Sociale contacten
Corry merkt nu dat als er afstand gehouden moet worden, dat ook afstand schept; het contact tussen de leden vloeit langzaam weg. “Onze leden missen de sociale contacten, maar ook het samen zingen en repeteren. Voorlopig mag er niet gerepeteerd worden en optredens staan helemaal niet op de agenda. “Het gemis wordt steeds groter. Behalve het samen zingen, delen we ook lief en leed met elkaar; soms met een lach, soms met een traan. Ook dit soort contacten wordt steeds minder.”

Corry hoopt samen met het bestuur dat, zodra alles weer mag, de leden terugkomen en ze weer als vanouds met elkaar gaan repeteren en samen optreden: “Dat is tenslotte toch wat je graag wilt doen!”